АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМнения

Изграждат ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода в критичните точки

Ще се обърне специално внимание на „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез

Кметът се върна от отпуск преждевременно, за да сформира работна група за набелязване на мерки за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от интензивни дъждове

Ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода, ще бъдат изградени в критичните точки града. Това е една от мерките, които бяха обсъдени днес в сформираната от завърналия се преждевременно от отпуск Иван Тотев работна група за справяне с кризисни ситуации при интензивни дъждове. Кметът проведе работна среща с управителя на ВиК ЕООД Спартак Николов и директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов. В рамките на две седмици работната група от служители на Община Пловдив и ВиК ще определи местата, където може да се изградят въпросните резервоари. Ще се обърне специално внимание на „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица, съобщават от пресслужбата на общината.

„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м., а не както беше при последния силен порой – 80 л. на кв.м. за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК. „Тъй като всеки дъжд над 30 литра на кв. м. създава предпоставки за наводняване на определени места в града, а при над 80 и 100 ставаме свидетели на ситуацията, която видяхме през последните дни”, уточни той.

Основната дългосрочна мярка и цел за справяне с подобни бедствени ситуации е изграждане на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който ще отвежда водата от целия район „Южен“ и квартал „Прослав“ през Тракия до Пречиствателната станция.

„Става въпрос за 1/3 от водата на целия град, с което ще се облекчи и работата на сега съществуващата канализационна мрежа“, обясни Спартак Николов. Той допълни, че изграждането на Южния обходен колектор е необратим процес. В момента се изчаква съгласуване на предпроектното проучване, направено съвместно от Община Пловдив и ВиК в МОСВ и впоследствие стартиране работата по същинско проектиране и избор на изпълнители за изграждане на този важен за Пловдив проект.

До момента Община Пловдив е изградила по-малки колектори за справяне с голямото количество дъждовна вода  – на „Коматевско шосе“ и на бул. „Менделеев“ до многофункционална спортна зала „Колодрума“.

„Благодаря на пловдивчани за търпението и разбирането, въпреки създалите се неудобства и екстремната обстановка“, сподели кметът Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. ТОТЕЕЕВ,ТОТЕВ,че се умори от крадене умори се! Заслужи си отпуската, издави града и избяга,малоумнико ама не се прави на ВЕЛА ПЕЕВА,песента ти е изпятааа. Прибрал се по-рано от отпуска да прави кризисен щаб.Защо вместо да правиш щаб не предвиди че с тези твои КРАЖБИ така ще стане и да се съпикясаш малко??? От тука,здаваш поста КМЕТ ПРИГОТВЯШ СИ САКЧЕТО и към пловдивския ЗАТВОР, няма кой да те трае повече!!! Жалко че не се сети да направиш нещо и за затвора,че да ти е по-уютно като те приберат там. Ама нищо де,на всичкото нямане все ще ти спретнат една ВИП-КИЛИЯ,НЕ СИ КОЙ ДА Е.

  2. Как гледа чертежа, все едно разбира или разчита нещо!? Ако тоя от автото ни измисля, как да няма наводнения … ама за това са гласували пловдивчани!

  3. Нима ще направи по-голям ретензионен резервоар от мазетата на сградите, които се заливат периодично ?
    Не вярвам.

    Провал за Северния и Южния обходен колектор

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина