АктуалноНовиниСъдТемида

ВКС: Община Пловдив да плати 20 000 лв. за счупен крак на заледен тротоар

Според Върховния касационен съд задълженията по почистването на снега може да са възложени на фирма, но отговорността за това е на общината

Община Пловдив трябва да плати 20 000 лв. обезщетение на пешеходец, който пострадал заради заледен тротоар. Решението е окончателно и е на Върховния касационен съд (ВКС). Пострадалата жена счупила крака си преди две години, докато се опитвала да се придвижи по заледените коловози на улица в града, пише lex.bg.

В решението си върховните магистрати подчертават, че общината е длъжна да управлява предоставената ѝ собственост, включително улиците в рамките на населеното място, в интерес на населението и с грижата на добър стопанин.

„Дължимата грижа в полза на териториалната общност включва както изграждане, ремонт и поддържане на улиците, така и полагане на грижи за чистотата им, в т.ч. снегопочистване и осигуряването на безопасно придвижване на пешеходци и возила“, се казва в решението на върховния съд.

ВКС специално посочва кой е отговорен, когато местната власт е възложила на фирма – общинска или частна, да почиства улиците. Според съдебното решение общината може и да е предвидила в договорите си, че ще налага на фирмите глоби за неизпълнение, но това не означава, че отговорността за вреди е на дружествата, които почистват снега.

„За вреди от действията на изпълнителите на работата отговаря общината, която е възложител на работата, длъжна да управлява имотите общинска собственост с грижата на добър стопанин и да осигурява нормални, безопасни условия на живот на гражданите на територията ѝ“, подчертават върховните съдии.

Магистратите пишат в мотивите си още, че общината отговаря за вреди, настъпили при движение на автомобил поради непочистването от сняг или лед на улично платно. Тя отговаря и за вреди, причинени на пешеходец поради придвижването му по непочистен тротоар.

Източник: Дневник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина