АктуалноБългарияЗабравеният градИзпод тепетоКултураМненияНовиниФоторепортаж

Фоторазходка по най-късата улица в Капана

Пресечката с името на първия кмет на Пловдив след Освобождението е дълга почти, колкото мандата му

Днес най-близкият майсторски спомен до занаята на Атанас Самоковеца е един от най-старите магазини  в квартала

Преди няколко месеца смениха табелите на улиците в центъра. Даже и най-късата пресечка в квартал Капана получи две нови премени.

Дори  и от новата ѝ табела пак няма да разбереш, защо този човек заслужава да му се посвети улица. Може да се информиращ само, ако имаш умен телефон, желание да сканираш кода и любопитсво за повече информация.

Не е за вярване, че някой би го сторил, след като вече е хвърлил поглед на улицата. Какво би задържало този поглед ? Изключително правилно подреден паваж, две циментови кошчета за боклук и един стълб за осветление.

Ключът е в детайлите, обаче.

На ул.“Атанас Самоковеца“, кръстена на първия кмет на Пловдив след Освобождението, ще откриете, че нейната дължина – под 30 метра, почти съответства на дължината на мандата на Самоковеца. Неговото кметуване продължило около месец и половина. Видният търговец абаджия подал оставка. Той преценил, че не може да се справи с кметските задължения.

В деня, когато се навършват 141 години от неговото кметуване – 24.януари, жълт балон –остатък от някакво парти – украсява улицата.

Улуците на няколкото сгради са се превърнали в места за реклама. Там има спомени от съвременно изкуство, през информация за помощ на зависими от наркотици, до…

По улицата рядко минават хора.

Стените са или прясно боядисани или прясно изографисани. Последното донякъде има истроическо обяснение, тъй като Самоковеца е син на известния иконописец Димитър Зограф и брат на художника Станислав Доспевски.

Забавно е, че пощенските кутии на тази улица имат очи.

Над тази поща тракат топките на един от малкото останали клубове за билярд. В съседство до него пък има кабинет един от популярните психотерапевти под тепетата.

Никога не забравяйте да погледнете и нагоре, където спят гълъбите и се крие киселото зеле в Капана.

Днес най-близкият майсторски спомен до занаята на Атанас Самоковеца е един от най-старите магазини в квартала.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина