АктуалноБългарияГероите на деняНовини

Фондация „За нашите деца“ стартира публична кампания за привличане на обществена подкрепа създаването на Комплекс за ранно детско развитие

Комплексът ще бъде разположен на територията на емблематичната сграда на първия в България ДДЛРГ „Рада Киркович“

Фондация „За Нашите Деца“ вече 28 години защитава правата на децата в България и работи в партньорство с децата, семействата, общностите, местната и изпълнителната власт за развитие и щастливо детство в сигурна семейна среда на всяко дете. Скоро в гр. Пловдив ще разкрием „Комплекс за ранно детско развитие“, в който ще предоставяме и развиваме разнообразни социални услуги за постигане на оптимално развитие на децата в ранна детска възраст и подкрепа за сигурна семейна среда.

Комплексът ще бъде разположен на територията на емблематичната сграда на първия в България ДДЛРГ „Рада Киркович“. Дом, създаден през 19 век и издържан с доброволните дарения на родолюбиви българи, за които децата са най-голямата ценност. Вярваме, че духът на добротворството и благотворителността в името на просперитета на децата и днес ще ни подкрепи в мисията ни да осигурим сигурна семейна подкрепа, повече възможности за ранно детско развитие и щастливо детство в семейство за всяко дете.

Началото

Приключилата през 1878 г. Руско-турската война оставя след себе си безброй деца без родители. Водени от майчинския си инстинкт, в гр. Пловдив, група жени се обединяват и създават Дома за деца, лишени от родителска грижа „Рада Киркович“. Олга Скобелева заедно с още няколко жени на висши руски офицери в Източна Румелия и жените от Пловдивското женско благотворително дружество „Майчина грижа“ полагат неимоверни усилия да осигурят подслон, грижа, възпитание и образование за деца сираци или полусираци, деца на болни и/или социално-слаби родители.

Финансирането

Централната власт на Източна Румелия подпомага инициативата като задължава общините да предвидят в годишните си бюджети средства за издръжката на сиропиталището. Включват се в подкрепата и по-заможните жители на града, които правят щедри дарения и учредяват лични парични фондове, а по-бедните – даряват храна и облекло за децата.

Домът

Домът стартира с грижа за 15-16 деца, но броят им бързо нараства, разширява се и географският район, от който идват те. След Балканската война броят на децата, които се нуждаят от грижи достига 110-120 деца. Домът се оказва тесен, започва разширяване на сградата на „Рада Киркович“, а децата се настаняват дори в частни къщи под наем.

Краят

136 години след създаването му, на 01 октомври 2014 г., в следствие на процеса на деинституционализация в България, домът е закрит. Малкото останали в него деца са настанени в други значително по-малки центрове за настаняване от семеен тип, в който грижите за децата се доближават максимално до семейните. Сградата, пострадала значително от ударите на времето, е превърната с склад.

Закриха дома за деца „Рада Киркович“

Днес сградата е паметник на културата.

Музей на ничиите деца отваря врати в Първото сиропиталище

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина