Ученици от България и Чехия създадоха филм за Йозеф Шнитер

Актуално Героите на деня Градът Живот Култура Новини

Лентата ще бъде представена премиерно на „Златен ритон”

Докато едни безмилостно унищожават наследството на арх. Йозеф Шнитер, други решиха да го увековечат с документален филм. Лента  за градоустроителя на Пловдив арх. Йозеф Шнитер, дело на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и техни връстници от Художествената гимназия по стъкларство от Велашске Межирици, Чехия и Художествена гимназия от град Тренчин ще бъде представен премиерно на фестивала „Златен ритон”. През периода от 2017 г. до 2019 г. младежите  работиха по проекта „Чешко-словашката културна следа в България“ по програма Еразъм +, К2. Целта му бе учениците от трите художествени училища  да се запознаят с етапите по създаването на документална филмова творба, да преминат обучение по работата по сценария, операторско майсторство, монтаж, постпродукция и създаването на плакат за филмова творба.

Бяха създадени два филма за знакови за България, Чехия и Словакия личности – словака Самуел Ярослав Захей  – „Словашкият консул в България“ и чешкият арх. Йозеф Вацлав Шнитер – автор на първия регулационен план на Пловдив, построил много от знаковите сгради в нашия град.

Премиерата на двата филма ще бъде на 5 декември в зала 3 на НГСЕИ, а филмът за арх. Шнитер е включен в извън конкурсната програма на фестивала „Златен ритон”“ с прожекция на 5 декември от 16.00 ч. в Лъки Дом на киното.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.