АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Туроператори от цял свят разглеждат антични мозайки, гостуват на “Пловдив 2019“, пият младо вино и хапват шоколад под тепетата

50 на 100 повече участници в Десетата международна среща по туризъм

„Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата 2019” е мотото на събитието

Таня Грозданова

Представители на сто и десет  световни туроператори, медии, хотели и музеи от 15 държави търсят общи възможности за бизнес по време на 10-тото юбилейно издание на Международната среща по туризъм в Пловдив.  Събитието се провежда в Парк & СПА хотел Марково, под надслов „Пловдив – пътуването до Европейска столица на културата 2019”.  За поредна година целта на срещата е да привлече международни и български експерти от туристическия сектор, които да споделят идеи, успешни проекти и иновативни тенденции в туризма. Участниците бележат ръст с 50 на100 спрямо предходното издание (бел.авт.: може би защото организаторите от Община Пловдив се сетиха да намалят цените за участие преди няколко месеца). Гостите на форума са от: България, Германия, Англия, Словакия, Румъния, Белгия, Турция, Хърватия, Гърция, Швеция, Македония, Холандия, Мароко, Сърбия и Франция. Участие имат и две общини – гръцката Серес и нашата Хасково.

Форумът бе открит от ресорния министър Христина Ангелкова, която прогнозира 10%-ен ръст на туристи в годината на титлата Пловдив – Европейска столица на културата през 2019-а.

„В Европейската година на културното наследство, акцент в програмата е „Римското мозаечно наследство на Филипопол“, подчертавайки неговия принос за разцвета на многообразието на културно-историческото наследство на града, както и факта, че туристическият обект с национално значение – Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол бяха вписани в индикативния списък на ЮНЕСКО за обекти със световно значение,“ подчерта заместник-кметът по култура на Пловдив Александър Държиков в приветственото си слово към участниците.

Той отбеляза, че форумът се е превърнала в традиционно и очаквано събитие за града, радващо се на все по- широка популярност и успех.

„Международната среща се провежда в навечерие на едно много важно събитие за града. Остават по-малко от 2 месеца до грандиозното откриване на 12-ти януари, когато Пловдив става Европейска столица на културата 2019 и ще бъде лицето на България пред Европа и света. „Културата и туризмът са важен инструмент за подобряване на международните отношения и една обединена Европа.“

Пловдив съвсем заслужено ще бъде Европейска столица на културата през следващата година, а програмата, която общината е подготвила за 2019 г. ще засили интереса към града, коментира министър Ангелкова.

В програмата на форума в четирите дни са включени: презентация на Фондация „Пловдив 2019“ на тема „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“, презентация на ОИЦ на тема: „Европейските фондове за културно наследство. ОИЦ – Пловдив надежден източник на информационни услуги“, работни срещи между участниците (b2b), тур с разглеждане на забележителности по маршрут „Антични мозайки“, посещение на Фондация „Пловдив 2019“, шоколадов тур в „Гайо шоколади“, участие в официалното откриване на фестивала „Дефиле на младото вино“, посещение на забележителности в Стария град на Пловдив и винен тур.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина