АктуалноГласовеГрадътМнения

Тотев VS Фурнаджиева

Председателят на Дружеството на пловдивските художници налага проекта на арх. Петкана Бакалова и пред министъра на културата  

Общината има договор с изпълнителя, който пък има договор с проектант. Не сме възлагали разработки на Бакалова, заяви кметът

Много моля, който е работил по проект за галерията на Гладстон, нека го предостави на общината, за да направим изложба с идейните разработки, призова той

Иво Дернев

Председателят на дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева отново се отчете с присъствие в пленарната зала на общинския съвет днес. Тя бе в компанията на арх. Петкана Бакалова. Само преди два месеца и половина двете пак бяха в местния парламент, за да представят проекта за художествена галерия на Гладстон при промяна на ПУП-а. „За три години човек може да поумнее”, обърна се тогава кметът Иван Тотев към Фурнаджиева, след като тя с нескрит плам говори на микрофон за идейната разработка на арх. Бакалова за галерия на мястото на защитаваната и от двете съборена стара сграда.

Ситуацията към днешна дата е твърде различна. Така представеният в края на юли проект е отхвърлен с категоричност от общината и лично от кмета. Тече друга проектантска разработка, която обаче не допада на Снежана Фурнаджиева. Тя твърдо държи на проекта на арх. Бакалова и дори вчера е била в София, за да го налага лично пред министъра на културата Боил Банов.

„Не може вчера да прави среща с министъра на културата и да ни плюе. Тя мисли, че няма да разберем ли? Отиваш в министерството на културата и казваш: Мачкайте в Пловдив, влияйте на кмета, натискайте го… Това нормални неща ли са? Ние тези неща правим ли ги? Това ли е диалог? Отиваме в София да плюем кмета при министъра и смятаме, че кметът няма да разбере”, коментира Тотев вчерашната визита на Фурнаджиева при Боил Банов.

Преди това уточни, че общината също като художниците, се тревожи за галерията.

„Но се питам всеки един архитект в Пловдив ли може да направи проект за бъдеща художествена галерия и да го показва? Общината има договор с изпълнителя, който пък има договор с проектант.  Не можем да организираме представяне на три проекта, тъй като не сме възлагали три проекта”, визира Тотев разработките на арх. Бакалова, като уточни, че общината не й е възлагала да прави проекти за галерия на Гладстон.

„Предлагам всеки, който има идейна разработка за галерията на Гладстон, да си я покаже. Можем да направим една изложба даже. Всеки, който си е правил в къщи някакви разработки, нека си ги показва. Казвам го съвсем официално. Много моля, който е работил по проект за галерията, нека го предостави на общината. В момента, в който ги имаме всички проекти, включително този, който се работи по договора на община Пловдив, ще ги изложим в Дома на културата”, обяви Иван Тотев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина