АктуалноГрадътКриминалеМненияНовиниПод ножа

„Схема елементарна, но много ефективна”

Или как бивша служителка на НОИ е ощетила с над 3 милионна лева държавно- общественото осигуряване и е присвоила от 18 души 125 хиляди лева

„Схема елементарна, но много ефективна”. Така районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев определи начина, по който бивша служителка на НОИ е ощетила държавно-общественото осигуряване с над 3 милиона лева и е присвоила 125 хиляди лева от 18 души. Жената е била задържана, заедно с дъщеря й и мъжа, с който живее на семейни начала. Тримата са въртели дружество за консултантски услуги в сферата на пенсионното осигуряване, а схемата е работила в продължение на 3 години- от 2016г. до вчера, когато са били арестувани. Тримата са обвинени в измама в особено големи разбери и в съставяне на неистински документи.

„Става въпрос за схема, довела до измама на множество лица и в същото време нанесла щета на НОИ. Вчера, съвместно с икономическа полиция, извършихме претърсвания и изземвания на няколко адреса в Пловдив. Намерени и иззети са множество печати, документи и вещи, компютърни конфигурации. В основата на схемата седи бивша служителка на НОИ, която е напуснала института през 2009г. Сега е управител на фирма за пенсионни услуги. Подготвяла е документи за пенсиониране, като сред услугите била и купуване на недостатъчния стаж. Взимала е пари от клиентите си и ги е уверявала, че ще плати към НАП за оставащия им стаж. До този момент пострадали са 18 лица, които са платили между 3 и 16 хиляди лева за необходимия стаж. Нещо, което не се случвало. Вместо да внесе парите в НАП, бившата държавна служителка ги присвоявала”, обясни районният прокурор Чавдар Грошев.

В опит да излезе суха от ситуацията тя внасяла в НОИ неистински документи. Става въпрос за УП30- документ за удостоверяване на стаж. За целта е използвала печати на над 11 фирми, приключили дейност или дружества без архиви за служителите си, на които не може да се направи насрещна проверка. След това са подменяни трудовите книжки на кандидат-пенсионерите. При обиските са намерени много бланки и печати за фалшиви трудови книжки.

„С тази реализация предотвратихме безпрецедентно източване на общественото осигуряване. По данни на НОИ за момента щетата от дейността на задържаните е над 3 милиона лева от неправомерно отпуснати пенсии. Задържаните са искали да развиват дейността си и на територията на други градове”, допълни Чавдар Грошев.

„ Претърсванията и изземванията са извършени на 6 адреса в Пловдив. На един от тях са открити 169 пенсионни преписки. През 2013г. в НОИ бе регистрирана кражба на 116 такива преписки. Тогава е образувано досъдебно производство, което е висящо в момента, но ще бъде възобновено”, обясни директорът на полицията старши комисар Йордан Рогачев. Откритите на претърсения адрес преписки са именно тези, изчезнали от НОИ преди години. Те са взети, за да не се извършват насрещни проверки по тях. Всички изчезнали досиета са били под контрола на държавната тогава служителка.

Арестуваната шефка на бюрото за пенсионни услуги започва работа в НОИ през 1985г. През 90-те години е уволнена, но възстановена на работа след съдебно решение. До разбиването на схемата днес се стига след сигнали от НОИ и част от измамените граждани. Никой от тях не е участвал доброволно в аферата. Попълвали са пълномощни и са мислели, че консултантското бюро върши добросъвестно работата си.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина