АктуалноИзпод тепетоМненияНовини

Строителството на Голямата базилика напредва (СНИМКИ)

Мозайките са зазимени, основите са излети

Работата по Епископската базилика на Филипопол върви с пълна пара, видя репортер на Под тепето.

Проектът за реконструкция и консервация на обекта Голямата раннохристиянска базилика и превръщането му в бъдещ музей започна с влизането на строителните машини в терена през месец септември.  Дълго време археолози и строители „се прескачаха“ там, заради нови открития.

Към днешна дата археолозите и консерваторите са оставили строителите да действат мощно на площадката. Мозайките са зазимени – завити и насипани с пясък. Наоколо все още има пластмасови касети с намерени парчета артефкати, които предстои да се изнесат.

Наливането на основите започна в началото на октомври, а в източната и западната част на парцела вече се издигат подпорни съоръжения. Две грамадни колони, които ще поддържат леката конструкция, стърчат в средата на терена. След завършването на фундаментите ще бъде сглобена самата постройка от лека конструкция.

Припомняме, че по вътрешният дизайн на Епископската базилика на Филипопол работи американският архитект Лий Х. Сколник и екипът му от Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership. Специалистите в експонирането на артефакти са в Пловдив.

Обектът има строително разрешение от края на август тази година. Строителството е в ход и от Фондация „Америка за България“, която финансира проекта, се надяват догодина през есента да може да се открие музеят. Фондацията и партньорите от Община Пловдив имат за цел  Епископската базилика на Филипопол да е обект от световна величина. Освен музей, в който да се загубиш за часове, там ще може да се провеждат учебни часове, както и да се насладиш на изложби, концерти, и различни представления.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Изключително вредна сграда. Стърчащ сандък скриващ прекрасната фасада на Католическата църква и площадче по приумица на кмета, затрудняващо до крайна степен движението в Центъра.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина