АктуалноКултураНовини

Рашко Младенов с книгата си „До последен дух“ в Литературен салон Spirt and Spirit

В автобиографичната книга има специална случка за пловдивския футбол в Нигерия

Актьорът ще разговаря с младежи във Френска езикова гимназия  на тема „За ролите и случките и как историите се събират в книга“ 

Соня Попова

Актьорът Рашко Младенов се захвана с писане, но в това няма нищо чудно, тъй като той и министерстваше по едно време. В книгата си „До последен дух“ той разказва за своите истории и пътешествия. Премиерата ѝ на пловдивска почва е във вторник – 20.11.2018 от 19:00 часа в рамките на Литературен салон Spirt and Spirit в Петното на Роршах.

Хубавото в историите на актьора, музиканта, министъра дори е, че повечето случки са забавни. Защото така се е случило, разказва любимецът на поколения от екрана. Сюжетите са не само от България, но и Русия, Испания, далечно Мексико и екзотична Нигерия. До африканската държава Рашко Младенов стига след тримесечно пътуване с кораб, за да участва в снимките на филм, но точно там му се случва да отиде на мач на пловдивски отбор.

„За пътешествието до Нигерия – пътувахме някъде около 300 км навътре в джунглата в Нигерия, защото ни заблудиха, че е  много по-близо и понеже на нас ни беше писнало вече от тази Африка и Нигерия и като разбрахме, че „Тракия” – Пловдив ще играе в някакъв град наблизо това просто ни хвърли в екстаз. Ние просто полудяхме, за да стигнем до там, но се оказа много по-далече и така историята е разказана там – „Тракия” – Пловдив и нашето присъствие, на петима български артисти и тези футболисти, които спряха  да играят, просто, когато  ние се изсипахме на стадиона.

Даже си спомням, докато аз бях министър идвах няколко пъти в Пловдив, за да се срещам с ръководството на града около „Пловдив – 2019” и един от тези пъти долу пред общината видях Чико Дерменджиев, с когото имаме тази преживелица в този град в Нигерия. Той тогава беше звездата на „Тракия” – Пловдив,“ разказва той пред бнр.

„До последен дух“ – не мога да тълкувам заглавието, все пак съм на една възраст, за която съм благодарен, че стигнах и не мога да не се занимавам с нещо. Най- важното нещо у човека е духа, независимо от физическото състояние. Той поддържа човека.“

Рашко Младенов ще гостува за разговор с младежи във Френска езикова гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – Пловдив, а темата е:  За ролите и случките и как историите се събират в книга“.

Print

„За приятелите си известен като Рашко, за неприятелите си – не знам и не ме интересува как е известен. С „До последен дух“ той ще ви поведе на едно необикновено пътешествие, сравнимо и с „1001 нощ“, и с най-разюзданите фантазии на Жул Верн. С важното уточнение, че за разлика от изброените класики, неговото пътешествие наистина се е състояло. И няма никакви изгледи скоро да приключи. В това житейскопътешествие нашият смел Немо – или Маруф, ако предпочитате – ще ви заведе в най-необичайните кътчета на планетата (от Коньовица та чак до устието на река Нигер); ще се сражава с вас и заради вас с чудовища, по-страшни и от морските, защото няма по-страшни чудовища от хората; ще ви покани на футболен мач в джунглата и на презокеанско приключение; ще ви научи дори как да ходите в тоалетната с арфа.

Някои от тези истории знам още от дете, други научих в по-ново време, а днес мога само да завиждам на онези, които ще ги прочетат за пръв път.

Добре дошли в света на музиканта, актьора, шофьора на такси, учителя, продавача на цигари, директора и министъра Рашко Младенов.

Добре дошли. И блазе ви.“ /Димитър Стоянович.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина