АктуалноМненияНовиниПод ножа

Протестът в село Труд прерасна в национална инициатива

Създават национално обединение на неправителствени организации от различни краища на България, страдащи от индустриални обгазявания

Съюзява ги липсата на адекватност от страна на институциите

Соня Попова

Жителите на пловдивското село Труд отново излязоха на протест през уикенда. Недоволните от дейността на инсталацията за биогаз отдавна водят неравна борба с пасивните институции и замърсителите на въздуха. Протестът се състоя на 20 октомври – денят, в който е било първото шествие на недоволните преди години. Протестното шествие тръгна по обяд от кметството на село Труд и премина през Карловско шосе до южния край на населеното място. Хората се обявиха за оставки в МОСВ и местната екоинспекция.

Стотиците протестиращи бяха подкрепени от хора от още седем населени места. Всички те страдат от индустриални обгазявания и от липсата на адекватност от страна на институциите. След края на шествието те имаха първа работна среща за полагане на началото на национално обединение на неправителствени организации от различни краища на България, които имат сходни проблеми.

Сдружението ще обедини усилията на гражданите за адекватни и работещи институции, обясниха организаторите от Сдружение “Бъдеще за село Труд”. Националното обединение ще бъде официално учредено до края на 2018г., уточниха съучредителите, а събитието ще бъде публично, с присъствие на граждани и медии.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина