АктуалноГрадътНовини

Пловдив е готов за зимата по пътищата

Борим снега и леда по улиците с нов метод

Зам.-кметът Златин Велев: Новата технология гарантирала, че няма да има заледяване

Техниката е изправна и позволява работа при екстремни условия

Таня Грозданова

Комисия от полицията, общината и почистващата фирма извърши проверка на наличната техника, която трябва да осигури зимната поддръжка на пътната мрежа в града на тепетата.

Прегледът показа 55 снегорина, 26 разпръсквача и 8 броя челни товарачи, плюс човешкия фактор към това.

„Трета година сме с тази техника и тя е достатъчна, като брой машини. Зимното дежурство започва от 1 декември. Няма промяна в цените, то се извършва по договор, сключен през 2014-а година,“  уточни директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.  

Представителите на „Пътна полиция“ извършиха проверка на документацията, а тези от администрацията за материалите, изправността и работата на машините. Има налични 4700 тона сол и 68 тона калциев дихлорид в складовете на „Чистота“.

„Новост тази година е, че всички камиони – разпръсквачи на сол са снабдени с допълнителни резероварни устройства, които дават възможност да се разпръсква и течен калциев дихлорид. Той  ще овлажнява солта, като така се постига по-бързото ѝ действие. Методът позволява да се работи в екстремни условия до минус 20 градуса,“ похвали се зам.-кметът по транспорт и сигурност Златин Велев, който е председател на междуведомствената проверяваща комисия.

По думите на Велев новата технология гарантирала, че няма да има заледяване на улиците и булевардите в Пловдив. Той уточни, че новостта не оскъпява почистването през зимата, тъй като на практика количествата са същите и досега калциевият дихлорид се е разпръсквал на гранули.

Не е купуван допълнително нов материал, направени са само подобрения по машините, което е по договор с фирмите по поддръжката.

„Вместо да ръсим суха сол по пътищата, правим разтвор 3:1 вода и калциев дихлорид. Течността се поставя в резервоара на машината и тя разпръсква овлажнената сол. По този начин снегът се стопява по-бързо“, обясни шефът на „Чистота“.  

Иван Стоянов разказа, че преди се е чакало солта да се овлажни, за да се задейства, а сега вече ще пада влажна.

Шефът на комуналната общинска фирма си пожела мека зима, като миналогодишната, за която е имало общо 31 часа ефективна работа при зимни условия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина