АктуалноЗабравеният градНовини

Петкана Бакалова: Прекратявам строежа на галерията и правя архитектурен конкурс, ако бях кмет

Архитектът – консултант в инженеринга реши да прекрати договора си с ГБС, за да покаже проекта (СНИМКИ)  

Таня Грозданова

Смятам, че с дългогодишния си опит можех да гарантирам, че художниците ще имат красива и качествено построена галерия. Това заяви в отговор на въпрос на Под тепето архитект  Петкана Бакалова по време на злополучното обществено обсъждане на проектните разработки за галерията на „Гладстон“ 32.

Попитана защо въобще се е съгласила да участва в процедура по инженеринг, след като регионалните колегии на КАБ и САБ са твърдо против този начин на реализиране на ключови за града обекти, арх. Бакалова коментира:

„Присъединих се към проектантския екип след настояването на Снежана Фурнаджиева. Това е първото ми участие в проектиране на сграда на инженеринг. Беше ми ясно, че залагам авторитета си и ще предизвикам реакции сред колегите. Реших да рискувам заради усилията на Снежана Фурнаджиева и нейната четиригодишна битка. Аз знам какво е да водиш такива битки. Проблемът е, че не предвидих, че изпълнителят „ГБС –  Пловдив“ ще се изживее като възложител.“

Ощетен е общественият интерес, категорична е арх. Петкана Бакалова. Тя заяви, че ако е кмет на Пловдив, ще спре строежа на галерията и ще направи архитектурен конкурс за идеен проект.

Накрая тя завърши с думите, че се оттегля от проектирането на сградата и след като изтече предизвестието ѝ за прекратяване на договора с ГБС ще публикува визуализации на идейните си разработки за сградата в профила си във Фейсбук.

Вместо нея визуализации на въпросния проект подреди на масата в залата, изпринтени листове А4, шефката на дружеството на художниците Снежана Фурнаджиева.

Вижте ги в галерията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Къде е червеният надпис Арт? Липсва ми ! Усложнена и безсмислена сграда без яснота за функционалност вътре. Това трябва да е галерия все пак, не постоянно помещение за цирк! Явно е лесно о да се мрънка, но като опре да се свърши работа голяма трудност!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина