АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Пенка Калинкова ни разхожда из „Познатият непознат Пловдив“

Второто издание книгата събира нови истории

Премиера на второто  издание на „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова ще се състои на 29 ноември от 18:00 часа в Културен център Тракарт.

„Книгата с нетвърде оригиналното заглавие „Познатият непознат Пловдив“ се изчерпа изненадващо бързо. Продължават да я търсят. Обаждат се от София, дори от чужбина, повечето са, разбира се, пловдивчани. Оказа се, че има все още хора, които се интересуват от миналото, от голямата история и от малките човешки истории и приказки за сгради, грижа им е опазването на културната памет и културното наследство. И въпреки че има авторски „бум“ на мемоари и книги за Пловдив, търсят се. Дори в нашето дигитално време хората осъзнават, че паметта е нещо крехко, че се къса връзката между поколенията, че са подложени на забрава свидни спомени, които са ни изграждали като личности. Затова седнах и прегледах книгата от 2014-та –нещо махнах, друго прибавих, имам и съвсем нови текстове и повече черно-бели снимки, но като цяло тя продължава да се разхожда по пловдивски улици –структурата е запазена, по културни събития, да се възхищава на личности, да плаче и да се ядосва по загуби и глупости, казано накратко – продължава да пълни „къщичката“ на спомените и да живее своя живот“, разказа Пенка Калинкова.

„Това е моята книга за Пловдив, писана в продължение на много години и проучвания. Това е книга за паметта на Пловдив”, казва още за труда си авторът – журналист и театровед Пенка Калинкова, която има нескрита слабост към архитектурата. Във втората част има няколко теми – за театъра, художниците, операта, но и за чужденците, оставили следа в живота и творчеството на Пловдив. Акцентът е върху чешкото и италианското присъствие. Там намираме и 8 културни обзора или обзори на годината – текстове, писани между 2004-та и 2012-та година, които обхващат най-важните културни събития, които са се случили. В книгата можем да прочетем и за арх. Хайнрик Майер, оставил значима среда в архитектурния облик на големите български градове.

Огромен е интересът към книгите, посветени на Пловдив, коментират от големите пловдивски издателства. Освен второто издание на „Познатият непознат Пловдив“ на Пенка Калинкова, в процес на преиздаване са книгите на Никала Алваджиев „Пловдивска хроника“ и „В сенките на древния Пловдив“, „Запомнете Пловдив 5. Освобождение от спомените“ на Евгений Тодоров.

И четирите книги се издават с подкрепата на Община Пловдив, с финансиране на спечелени проекти по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“ от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина