АктуалноБългарияГрадътНовиниПод лупа

Патрули с мегафони въдворяват ред в Столипиново

Райкметът Стоянов: Мерките дават резултат, обстановката в квартала е спокойна

Областният кризисен щаб в Пловдив обсъди ситуацията и проблемите по спазването на мерките срещу коронавируса в най-големия етнически квартал

Многократно е засилено полицейското присъствие в квартал Столипиново. С мегафони ще се известява, че нямат право да се струпват на едно място и трябва да спазват дистанция. Това обявиха от Областния кризисен щаб в Пловдив, като бе уточнено, че за сега няма да се налага пълна карантина на махалата.

„Темата е изключително деликатна и не се предприемат по драстчини мерки, за да не ескалира напрежението. Засега изискуемата дезинфекция се прави, ще бъде завишена и новите мерки, обявени по-горе, ако не се окажат ефективни, то ще бъде поставен под карантина целия квартал. Ще има изключение само за хората, които ходят на работа“, каза областният управител Дани Каназирева.

 

От полицията уточниха, че се работи съвместно с РЗИ по отношение на лицата, поставени под карантина. В действителност техният брой в квартал Изгрев не е по-голям,  отколкото в други райони на града, стана ясно на брифинга.

„Тази общност има една характерна особеност- много трудно приема забраните за комуникация. Ще имаме много сериозни проблеми, ако те не разберат, че ограничаването на комуникацията пази самите тях… В общността рискът е за хора над 50 години и ако бъдем сериозно поразени, там ще има много тежка ситуация. Ако те не спазват въведените мерки и особено по–възрастните от тях да се самоизолират, ще трябва да ги изолираме ние,“ коментира директорът на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева.

Кметът на район Източен Иван Стоянов обясни, че непрекъснато е в Столипиново от обявяване на извънредното положение.

„Първите два дни се спазваха всички мерки. При днешната ми обиколка видях, че обстанвоката в квартала е нормализирана. Видях, че мерките с МВР дават резулатат.“

Над половината магазини в Столипиново пуснаха кепенци.

На свое заседание след обяд Медицинският щаб ще реши дали да се създаде денонощен кабинет за приемане на оплаквания на хората от Столипиново на място в квартал, за да се ограничи движението им извън района, обяви Каназирева.

2 500 маски, доставени от Министерството на отбраната на РЗИ Пловдив, са предоставени на органите на полицията, Окръжна болница и Спешна помощ. Това обяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева. От тях има още наличност и те са за служителите, които са на предна линия при посрещане на хора със съмненията за коронавирус. Други 5 600 еднократни маски и 4000 броя предпазни очила са получени в Пловдив на 16 и 17 март. Доставките продължават.

Служителите на ОП “Чистота” по правило трябва да работят с ръкавици и маски, стана ясно още на извънредното заседание на Областния кризисен щаб тази сутрин. В предприятието има постоянно действащ договор за доставката им и на този етап няма информация за липса.

Има нужда, обаче, от закупуване на още един апарат за обработване на пробите в бъдещата лаборатория за изследване на коронавирус в УМБАЛ “Св. Георги”. Взето е решение тя да бъде разкрита в тази болница, тъй като Медицинският Университет не може сам да го направи, по закон, уточни Каназирева. Очаква се утре Народното събрание да гласува необходимите промени, за да може да се набави всичко необходимо за старт на лабораторията, съобщи още тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Или е за всички,или за никой! Пловдив е обречен! А за Столипиново и Изгрев да не говорим! Тук всеки си прави каквото си иска! 3часа пред блок играят 15 деца с майки не е минала нито патрулка нито нищо! Това ли са ви мерките

  2. Абсолютна глупост!!!!!!!!!!!! Какво Столипиново,а Изгрев-играят деца навсякъде по 20,хора и мохабети навсякъде! Пълна пародия или правете нещо,или всички тръгваме на вън! Не може едни да си стоим вкъщи,а други да обикалят и да сеят зарази!
    Щяло да ескалирало положението!? Моляяя-ще ескалира,ако го оставите така!

  3. Бабо Дани.Влизаш в Столипиново само по време на избори и то по късна доба, да вършиш някои работи за гласове.Влез сегатарикатке.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина