АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Парче от Седмото тепе предава титлата ЕСК на Риека и Голуей

Посланието на Пловдив 2019 към хърватския и ирландския градове е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов

На 12 януари, в деня по предаване на титлата,  „Пловдив 2019“ ще изпрати послание под формата на малка пластика към градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия). Тя ще бъде подарена на техни представители на тържествената церемония  в Дом на културата „Борис Христов“

Предстои Пловдив да предаде щафетата Европейска столица на културата на Риека и Голуей, това ще се случи на тържествена церемония в града ни, на същата дата, на която преди година се откри програмата за  ЕСК 2019. В града под тепетата ще се проведе символично предаване на щафетата към следващите градове, на които им предстои да носят престижната титла през 2020-а година.

Специално за случая от фондация „Пловдив 2019“ са подготвили послание към градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия), което ще бъде подарено на техни представители на тържествена церемония на 12 януари в Дом на културата „Борис Христов. Посланието е гравирано върху специално изработена пластика, която символизира мотото на Пловдив 2019 и което гласи: „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“.

Изработката на символа е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята от града, част от седмото тепе. За автора парчето сиенитна скала е запечатало не само хилядолетието на града, но и историята за разрушаването на хълма и засипването на улиците в града с множеството павета, изработени от него. „Тук са следите от стъпките на стотици граждани, политици, артисти и общественици, оставили своя непреходен отпечатък върху българската и световна култура“, споделя още той. Фигурата символизира още разтворена книга, в която е поместено и посланието.

Цялата церемония по предаване на щафетата ще се излъчва в реално време на 12 януари от 19.00 часа през лайв стрийминг платформи на уебсайта и официалната фейсбук страница на Пловдив 2019. Режисурата на събитието е поверена на директора на Държавна опера, Пловдив – Нина Найденова. Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на Пловдив 2019 – Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране. В церемонията ще се включат и пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, камерен оркестър към операта с гост-солист виртуозната Лия Петрова.

Пловдивските музеи, Градска художествена галерия Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство“ и ОИ „Старинен Пловдив“ се включват с богата програма от събития в дните от 10 до 12 януари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Важно и историческо събитие! Прекрасно е послението ни, от майсторските ръце на г-н Хранов..с почит и уважение! Приемствеността дано бъде заслужена, но и отслужена, толкова твърдо и сигурно колкото сиенитната скала.

  2. И естествено, за жалост, без надпис на родния език на ЕСК – пореден знак за това как сами не уважаваме културата и идентичността си. Крайно тъпо.

    1. Разбираемо е, това „скрито и не толкова обезличаване“..идеята е за сливане/обеднение, когато една специфична забрава трябва да се „наложи“..сърцето няма как да забрави обаче! Така че всичко е с мярка 🙂

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина