АктуалноБългарияЖивотЗабавлениеНовиниПод небето

Отварят двореца в Кричим за туристи (СНИМКИ)

Влизането ще е безплатно

Превръщат казармата в двора в хотел

Таня Грозданова

Едно от най – интересните места от към туристическа гледна точка, обвито в исторически мистерии, секретно и недостъпно през различните политически години – царският дворец „Кричим“, ще бъде отворено за широката публика. И това е възможно да се случи до три месеца.  Изненадващата новина съобщи представител на новите стопани на Двореца – шефът на Югозападното горско предприятие с централа в Благоевград инж. Дамян Дамянов.

Това стана по време на откриването на традиционната Седмица на гората в парка пред двореца в Кричим.

Припомняме, че имотът бе зачислен в края на миналата година на това ведомство с изненадващо решение на МС.

„Трябва да питате Министерския съвет защо, аз мога само скромно да кажа, че оценявайки експертния потенциал, ние можем да стопанисваме имота така, както трябва, съгласно Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча“, коментира шефът на Югозападното предприятие.

Дамян Дамянов разкри, че издръжката на целия имота е около 50 000 лева на месец.

Преди да бъдат отворени широко вратите на VIP вилата и огромния парк към нея за  простосмъртни обаче предстои доста работа. Има нужда от спешни ремонти. Трябва да бъдат „начертани“ маршрути за туристите, на първо време в парка, разказа Дамянов.

„Сградата на двореца също ще бъде отворена за туристите. Дали вторият етаж, където са се помещавали царските спални, ще може да се влиза – това ще го решим заедно с хората, които се грижат за сградата, трябва да го обсъдим и да се допитаме до министерството,“ добави още той.

Припомняме, че на втория етаж се намира леглото на царица Йоана, за което се знае, че е удължавано за Вълко Червенков. Царицата е била дребничка жена, а соцвеличието – мъж с внушителен ръст.

Туристи ще могат да нощуват на територията на царската резиденция, но на по-късен етап. Това ще продължи да е недопустимо в самия дворец, но за целта ще бъде преустроена и ремонтирана бившата царска казарма в парка. Тя ще се превърне в хотелска база.

„Идеята е да отворим обекта и хората да могат да виждат и дивеча вътре, има достатъчно лопатари, разселихме фазани и яребици, през есента ще разселим и диви пуйки, за да възстановим естествената фауна. В момента чистим каналите, по които се напоява гората и обработваемите площи, ще направим маршрутите и до 2-3 месеца ще отворим,“ обеща Дамянов.

Вход няма да има, влизането ще е безплатно.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Най сетне, и ние, простолюдието да се докоснем до тези места.Това е чудесна идея,и осъществяването ще зарадва много хора. Ще чакаме с интерес, отварянето на вратите за нас..

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина