АктуалноБългарияГрадътИзбориМненияПод лупаПод ножа

Общински чиновници ще работят на лаптопи за по 4000 лева бройката

Администрацията е поръчала десет супер машини и ще похарчи за тях 40 хиляди лева

Според адв. Веселина Александрова – общински съветник от ДБ, има изразено съмнение за „поръчана” обществена поръчка

Окото на общината все към голямото – дори и за лаптоп, коментира тя в блога си

„Във връзка с публикация на Биволъ във Фейсбук, в която иронизираха Община Пловдив, че си поръчва „геймърски“ лаптопи (10 бр. по 4000 лв./бр.), попитах заместник кмета Илия Кирчев за какво са необходими на Община Пловдив лаптопи с такава конфигурация. Отговорът беше, че са необходими на архитектите, които по 15 мин. чакали да се зареди общият устройствен план на досегашните си компютри“, пише в блога си общинският съветник от Демократична България адв. Веселина Александрова.

Ето какво пише още тя:

„От документацията обаче, която не бях прегледала, изникват няколко допълнителни въпросителни, които навеждат на съвсем основателни съмнения, че първо – параметрите по техническите изисквания са така разписани, че конкретен участник да отговаря на тях (по темата за изначално убиване на конкуренцията при обществените поръчки съм писала и друг път) и второ – изразходват се публични средства на принципа „не ми пука, нали парите не са мои”.

Неясните критерии към изискването за поддръжка са първото видимо средство за елиминиране на участници. На второ място конкретизираните изисквания за камера, аудио и Bluetooth 5.0 са извън необходимото на архитектите, но пък силно стеснява кръга на възможните модели лаптопи – това много напомня на една обществена поръчка преди години за линейки с 6-степенна скоростна кутия (без обосновка за връзката между вида скоростна кутия и предназначението на линейките), на което изискване тогава отговаряше само един вид МПС.

Съображенията за икономии, за липсата на които споменах – изисква се лаптопите да са нови, но не е предвидена възможност да са обновени (рециклирани), които са на пъти по-ниска стойност и имат същия, а и по-дълъг гаранционен срок. Отделно, възможни са и други конфигурации, които да са абсолютно достатъчни на архитектите за работата им и които са на стандартни цени по 1000 лв. за брой, но детайлната конфигурация, дадена в обществената поръчка на общината ги изключва като възможни.

Така съмнението за „поръчана” обществена поръчка е доста изразено.

За капак на тоталния абсурд е изискването лаптопът, т.е. преносимият компютър (колкото по-малък, толкова по-преносим), да е с размер на дисплея 17 инча или по-голям – ако е с размерите на киноекран, най-добре…

Надявам се, че Община Пловдив ще преработи изискванията в такава насока, че първо – да гарантира конкуренция и второ – да са съобразени с финансовите възможности на града понастоящем.“

Източник: alexandrova.net

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

14 коментари

 1. 25 двайсе и пет КАРАТА масивно злато ако бяха, че даже и с двойна Галигануда – пак няма как да струват повече от $500.- петстотин долара; просто ги няма из никои каталози чак такива. (Да не би да имат автограф от Майкъл Дел? Бил Гейтс? Тогава са за музея, а не за „чиновници“ с „вишо“ от РабФака, нито за САНОВНИЦИ).
  ОТЛИЧНА СТАТИЯ, БРАВО НА ДЕРНЕВ, ЧЕ НАДУ СВИРКАТА ЗА СИГНАЛА!
  Особено показателно е, че МУТРО-мощняците прекупвачи са махнали заглавието от първа станица още следобеда, за да не се разчува кокошкарската ДАЛАВЕРка (инджинерингът крадеше по-на едро, ама и тоя ще навакса, глейте си Кефа!)

 2. Щом става дума не за Архитекти / Професори и т. н. всеки от които си има необходимата му IT техника в частното си Бюро, а за общинските секретарки, машинопишки и даже за двайсетината „кметове“ зад които ЗИКО се е барикадирал да го излежават – ами тогава много просто: петимата грамотни „ЧИНОВНИЦИ“ биват подложени на подробно изпитче по КАД и др. и ако трима успеят на поправителния, тогава им купете два ЛАПТОПА (кой про- работи на лаптоп, а не на десктоп?) и на следващата сутрин проверете вътре карантиите дали са наполовина.
  Бунаци.
  Крадци.

 3. Искрено те съжалявам, горкото: „…Разбираш ли, че си глупак или да ти го кажа съвсем ясно?…“ На 14 инча щом не успяваш, виждали сме ги таквизи Разбирачи дето и на 140 инча се гелпят.
  НА КРИВ *** и *** МУ ПРЕЧИ, кис-кис!
  (Да де, сещаме се че теб не толкова „гиганЦки“ лаптопове те вълнуват, колкото сделчицата, ДАЛАВЕРАТА = ти си май от Посредниците, не ли? Препродава! Ефтино к’пуе, скъпо продае!)
  К’ВОТО И ДА ТИ ПРИКАЗВАТ, СТАВА ДУМА ЗА …ПАРИ.

 4. Не е ясно племето в кои епохи живее в „територията“, щом едно простичко надникване в EBay =където има от ПИЛЕ МЛЯКО без формалности и лиготии за десетина лаптопи, чудо голямо, показва – примерно – ето каква покупчица, с извинение:
  HP 3105M AMD E-350 1.60GHz 6GB RAM 120GB HDD 11.6“ Win7 Laptop Free Shipping … Тип-топ състояние по-добро от нов, понеже разработен; отделно ДВД писател чрез УСБ струва двайсетина долара (Флопита също има по десетина $ към УСБ); а освен това поради отвращение към Уиндоус човек ако превключи на ЛИНУКС = там калабалък програми БЕЗ ВИРУС БЕЗПЛАТНИ. Не само за „архитекти“ ами за геймър-фанатици става!
  ЕДНА ПЕНЦИЙКА ЗА ЕДИН ЦЯЛ МЕСЕЦ ВЪЗЛИЗА НА ПОД 200 ЛЕВА, БРЕ „КМЕТЕ“, ей!
  Далавераджия и тоя!

  1. Нека допълня, че тази търсачка беше ограничена БЕЗ КИТАЙ.
   Ако потърсиш БЕЗ ограничение, китайските производители и доставчици предлагат за ЦЯЛ СВЯТ БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА на всякакви компютрета (и всякакви размери допълнителни дисплеи)

   1. Т’ва изглежда е новата СХЕМА НА ДАЛАВЕРАДЖИЯТА НОВОбогаташ === изкусно скроени „ОП“-та? Кис-кис!
    Предлагаме изгодни ОПта за ‘секакви далавери, не отлагайте, напролет намалението не важи!
    Много сме ОТРАКАНИ

   2. Цялата сделка отнема около 14 минути включително кафето; в заглавието цифрата 24 минути е …печатна грешка!
    (Плащането се прави електронно чрез ПейПал за шест минути, както знае всеки тийнейджър)

    1. Ето ЛИНК към днешния пазар ако двайсетината пловдивски „кметове“ се гелпят.
     Повече от 1000 оферти.
     Ограничих до 1.НОВИ само; 2.ПРЯКА цена без наддаване; 3.БЕЗПЛАТНА доставка. Списъкът НАРАСТВА по цени:
     = http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_nkw=laptop&_sacat=175672&LH_BIN=1&LH_ItemCondition=1000&LH_FS=1&_sop=15&Brand=HP&_dcat=177&_fcid=34 =

     1. Чак към страница 27 на списъка с нарастващи цени офертите почват да надхвърлят $900.- деветстотин долара, за чисто нови лаптопи.
      Там вече „казва МАМА!“
      Уточнявам, че стесних търсачката до БЕЗПЛАТНА доставка до България. Цифрите са в амер. долари.

     2. Разбираш ли, че си глупак или да ти го кажа съвсем ясно?
      Не осъзнаваш ли, че архитект, инженер, проектант не може да чертае на 14″ компютър, камо ли да си качи програмите на лаптоп за 300 долара и да му тръгнат.

 5. Дали е „поръчана“ поръчката на Община Пловдив – най-вероятно, почти сигурно – ДА. Но аргументите на т.нар. адвокатка са просто смешни и показват нивото на невежеството обхванало тази маргинална групичка от ДеБъ. Имали камера, блутуут и аудио – а сега кажи кои нямат. А пък моят лаптоп има и USB и HDMI – смях! Били нови, а не употребявани и рециклирани – тук всички в един момент замълчаваме смирено и свеждаме глава пред гения на лейдито. Имало за по 1000 лв…има и за по 400. Подозирам, че за дейностите за които тя ползва компютъра си – да пише безумно некомпетентни коментари в блога си и да крещи (образно) неистово във фейсбук и 400 лв са много. Едва ли някога е виждала от към софтуерите нещо различно от интернет експлорер и Microsoft Word (Btw – за нейно ограмотяване – и те не работят както трябва на лаптопи от 400лв)…Общо взето глупост след глупост. Вече почвам да си мисля, че тези маргиналчета не са толкова глупави, а просто работят за властта, като отклоняват общественото внимание от сериозните неща като ни занимават с дребнавости, показвайки въпиуща некомпетентност. Може би, дали…

  1. Ах, ама г-н инджинерина и той политиканства сякаш, от позицията на ТехноКрат (не на КлептоКрат, о, не!):
   „…просто смешни и показват нивото на невежеството обхванало тази маргинална групичка от ДеБъ…“ КАКТО И:
   „…Общо взето глупост след глупост. Вече почвам да си мисля, че тези маргиналчета…“
   УБЕДИТЕЛЕН …КРЕСЛЬОТО.
   (ДАЛИ Е САРБ =СЕЛЯНКИ ЗА АМЕР. РАЗВ. БГ, бившите Граждани ГЕРБ по Партийна принадлежност? Там са п0-първите хайдуци)

 6. Доста глупава статия, колеги. Я се стегнете малко. Голям проблем, че лаптопите щяли да имат камера, блутуут и аудио! Вие шегувате ли се? В 21 век живеем и хората, работещи с тежък софтуер имат нужда от качествени машини! На пишещи машини ли да се трудят?

  1. Да ме утрепят не ща да докосна таквази чудесия със ЦЕНА 4000 ПАРИ – та да бъда отговорна ако нещо стане.
   Нито приемам да ми се води за моя „сметка“, как не! Мерсиме!
   Хич дума да не става!
   Мога и сама да се оправя, както и тийнейджърите ми се оправят с каквито ти душа сака джаджи.
   Цит.: „…с тежък софтуер имат нужда от качествени …“ ДРЪН-ДРЪН, ТраЛаЛа сульо, виждал си ти ТЕШЪК софтуер – ами ако си избършеш гурелите виж на ЛИНУКС чудесиите = без пари, без вируси, безграничен капацитет.
   21 век = АСЛЪ.
   Заспал Муйко в Сламата!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина