АктуалноИзпод тепетоКултураМнения

Общината и архитектите от Пловдив уточняват заданието за кино Космос

Скоро обявяват архитектурния конкурс, победителят в който ще проектира сградата

Горната граница за целия проект с киното и площадното пространство е пет милиона лева

Общината и представители на КАБ и САБ уточняват заданието за кино Космос днес, а до края на седмицата трябва да стартира обществена поръчка за проектиране на емблематичната сграда. Първият етап от реализирането на проекта ще е обявяването на архитектурен конкурс, победителят в който ще получи награда и правото да сключи договор с кметството за проектиране.

Имаме осигурено финансиране за Космос. Освен самото кино искаме да преобразим и площадното пространство с концепцията, която предвиждаме- открити галерийни пространства в западната посока на площада, евентуално ситуирането на открито заведение, както и включването на тупика на улицата към площадното пространство. За проектиране са отделени 150 хиляди лева. Горната граница на целия проект е пет милиона за всичко- киното и площада, съобщи Иван Тотев днес.  Той уточни, че заповедите за отчуждаване на частните имоти пред сградата не са отменени, но се обжалва оценката на парцелите- около 170 хиляди лева.

Продължава процедурата и по ремонта на постоянната експозиция на Градска художествена галерия на Съборна, като сумата за дейностите е увеличена. Първоначалната сметка беше един милион лева, по данни на Линков. Когато стартирахме процедурата се оказа, че това не е реална цена, така че Общинският съвет добави още 500 хиляди лева. В момента сме в процедура по избор на изпълнител. Но и там имаме жалба, която ще изчакаме. Важното е, че имаме бюджет, допълни кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина