АктуалноЖивотЗабавлениеКултураНовини

Лампите в Капана присветнаха за 11 новородени бебета в рамките на 15 часа

Кварталът вече пулсира светлинно с всяко раждане на пловдивско дете

Това не е паметник, а нещо, посветено на живота, каза авторът на „На родените днес“ Алберто Гарути

Иво Дернев

Ако снощи сте били някъде в Капана и сте видели нехарактерно пулсиране на уличното осветление в квартала, значи сте станали свидетели на нещо много голямо- в Пловдив се е родило дете. Лампите над паважа първо притихват, а после заискряват ярко, сякаш следват ритъма на всяко новотуптящо сърце в АГ-отделенията на четири пловдивски болници- УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и „Торакс“. Тестово, първото примигане на уличното осветление, бе осъществено от „Торакс” точно в 18 часа снощи. А до ранния следобед днес лампите в Капана отчетоха почти дузина новородени. Общо 11 бебета проплакаха в четирите отделения с намигане от осветителните тела в квартала на творческите индустрии. Три момчета се появиха на бял свят в УМБАЛ „Св. Георги”, две деца отчетоха от Окръжна болница, а в двете частни клиники Селена и Торакс бяха родени по две момичета и едно момче.

За да даде старт на проекта „На родените днес“ в Капана снощи дойде авторът му- италианският художник Алберто Гарути. Това се случи на площадчето в градската зона, известно като Широкото. Там бе поставена каменна плоча, на която всеки може да прочете повече за проекта и неговата цел, а именно да събуди у гражданите емпатия, щастие и чувство за принадлежност. Откриха я Алберто Гарути, кметът Иван Тотев, кураторите на проекта Катя Ангелова и Алесандра Поджанти, организаторът на 24-то издание на Седмицата на съвременното изкуство Емил Миразчиев и представители на четирите пловдивски болници, които се включиха в инициативата.

Светлините са свързани с родилните отделения на 4-те най-популярни и посещавани пловдивски болници. АГ отделенията им са оборудвани с бутон, който ще бъде натискан от член на екипа или от родител при всяко раждане. Идеята на Алберто Гарути е да осъществи връзка с градското пространство, обръщайки се пряко към жителите на града. Уличното осветление на квартала ще пулсира при всяко раждане на дете в продължение на година. Ако общината пожелае, може да откупи проекта и той да остане постоянно в градска среда и след 2019г., каза Емил Миразчиев.

Италианският творец е реализирал проекта си в редица европейски градове. Правил го е и в Япония. Много от различните общини решават да го откупят, тъй като „поетичната инсталация”, както я определиха кураторите, се приема изключително добре навсякъде.

Това не е паметник, а нещо, посветено на живота, каза авторът на „На родените днес“ Алберто Гарути на импровизирана пресконференция при откриването на инсталацията. Подчерта, че заедно с кураторите са избрали Капана,  защото този квартал му изглежда като гърдите на града.

Много е важно, когато се правят проекти в публичното пространство, да можеш да слезеш от пиедестала на художник. Много е важно да можеш да достигнеш до хората, естествено без да влизаш в ситуация на популизъм. Но трябва да намериш начин да осъществиш връзката с тях, защото те ще живеят с тази работа, каза италианският творец.

Уточни, че не знае колко деца са проплакали с проекта му през годините. Но си спомни, че на десетата годишнина от реализирането му в Гент, когато градът решава да го закупи и да го остави постоянно в градското пространство, е получил букет от 10-годишно момиченце. То било първото дете, родило се с инсталацията на Гарути в белгийския град.

Хората винаги са се влюбвали в този проект и той е ставал техен. И в Истанбул, и в Япония, и навсякъде. Той става много близък до всички. Няма град, в който да не е бил разбран и осъзнат. Хората просто реагират по различен начин. На юг всичко е много по-емоционално като реакция. На север е малко по-формално- хората се радват, но са сдържани, каза Алберто Гарути. Да живее Пловдив, каза за финал пред журналистите той.

Днес художникът обикаля АГ отделенията, които са свързани със светлинната инсталация в Капана, за да види как се приема идеята му от родилките. И доволно отбелязва, че бутонът във всяка една от четирите клиники е натискан по няколко пъти в първите часове от началото на проекта.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

    1. Ходи прави кекс, че белият ти материал не свети на тъмно, ариецо беден и нещастен, на който жената и държавата са му виновни за цената на газта и липсата на 2 морета.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина