АктуалноБългарияГероите на деняГрадътЕвалаНовини

Красен, гасил урологията в УМБАЛ „Св. Георги“, е Пожарникар на годината на Пловдив

Общо петима огнеборци от града и областта получиха награди в конкурса за 2018-а

Един от тях е подгласник на Национално ниво

Таня Грозданова

42 –годишният Красен Властанов е един от победителите в областния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината – 2018“. Краси, както го наричат колегите му, има 16 години служба в Пловдивската пожарна. Днес младшият експерт – командир на екип в група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ на Първа служба бе награден на специална церемония от началника РСПБЗН комисар Георги Мангараков, като победител в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност“, или иначе казано на първа огнева линия.

Красен е отличен за съществен принос, както за изпълнението на ежедневните си задължения, така и за добрата организация и проявен професионализъм по време на потушаването на пожара в УМБАЛ „Свети Георги“ от началото на октомври миналата година. Припомняме, че на 4.10.2018-а в помещението за обучение на студенти на 9-я етаж в Клиниката по урология, в най-голямата болница в България, лумнаха пламъци около 3 часа сутринта. В клиниката тази нощ е имало настанени 52-ма души.

„За мен е чест, че точно Вие ми връчихте тази награда!“ Това каза Властанов на комисар Георги Мангараков на двора, след приключване на официалната част по награждаването. В думите си към Мангараков той влага дълбоко уважение към факта, че новият шеф на Пловдивската пожарна е на служба от 1990 година в Кючукпарижката пожарна. „Ако беше друг, нямаше да дойда на церемонията,“ допълни той.

Освен Огнеборец с главно „О“ и човек със силно изразена гражданска позиция, така го познават колегите и приятелите. Красен единствен разказа от първо лице истинската ситуация в болницата в онази октомврийска сутрин, за което си навлече гнева на някои хора.

42 –годишният спасител определи пожара в урологията на УМБАЛ като най-тежкият за него в изминалата година.

Властанов открито говори през годините за проблемите в системата и отношението на обществото по темата. Прави го директно, индиректно и с чувство за хумор. На гърба на една от униформите му пише „Чичо Манчо“. Надписът е намигване към имената на канадските им колеги, които обикновено са на гърбовете на нашите огнени момчета, докато гасят.

„Физичният закон е всеважен и хората, които не са го овладели, се запознават с нас лично,“ коментира пред Под тепето Пожарникар на годината.

Признава, че е приятно да забележат труда ти и да те похвалят.

„Става ти много сладко, затова сега отивам да изпия една чаша оцет, та да не се самозабравя.“

Общо петима огнеборци от града и областта получиха награди в Първия областен етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“ – плакети и грамоти. 15 са били номинираните от районните служби за петте категории в първия областен етап на конкурса.

27-годишният инсп. Мюрсел Мурад от Първа служба е победителят в направление Контролна дейност.  Наградата му идва като подарък за рождения ден, който бил вчера.

Той е гордостта на Пловдивската пожарна –само след три години служба вече е класиран като подгласник на победителя на национално ниво. Тази си награда ще получи на церемония на 7 февруари в Националния армейски клуб.

Началникът на  Първа служба в Пловдивската пожарна гл. инсп. Васил Димов е комплексен победител в Първия областен етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“. „Благодаря за високата оценка. Приемам я като награда за дейността на всички служители в тази служба. Ние сме екип и през годината имахме сериозни произшествия и предизвикателства. Благодаря на всички колеги,“ заяви гл. инсп. Димов.

Другите двама отличени са от Противопожарната служба на град Стамболийски. Това са инспектор Атанас Петров, който получи наградата в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност“ (на снимката е пети) и инспектор Николай Иванов (вдясно), който грабна приза в направление „Превенция“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина