АктуалноЖивотЗабавление

„Професор Табаков, върнете ме жив от Луната”

Сплавите, разработени от българския учен Виден Табаков, направиха възможно кацането на Луната

Нийл Армстронг става студент на родения във видинското село Стакевци авиоинженер, след като каца невредим на Земята    

„Професор Табаков, върнете ни живи и здрави от Луната”. С този апел преди да полети в Космоса Нийл Армстронг се обръща към българския учен Виден Табаков, ключова фигура в реализирането на първия успешен полет до Луната и на американската космическа програма като цяло. „Ще направя всичко по силите си”, отговорил му роденият във видинското село Стакевци авиоинженер, разработил сплавта за ракетата-носител „Сатурн“, с която американските астронавти осъществяват пилотирани полети до Луната по програмата „Аполо”.

Историята на проф. Виден Табаков, събрана в 23 архивни табла, може да бъде научена в документална изложба, подредена в Дома на културата. Посветената на живота и делото експозиция бе открита вчера  от зам.-кмета Александър Държиков, Румяна Атанасова – изпълнителен директор на Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, д-р Георги Дренски – пилот от САЩ, който става последния докторант на проф. Табаков от General Electric в Берн и Гари Роуландс, STEAMpowered.team обучител.

Сплавите на проф. Табаков продължават да се използват. А името му е всепризнато, каза един от най-близките му хора Георги Дренски. Той живее зад граница от 25 години. Бил е пилот в Щатите, а сега работи в сферата на енергетиката и авиодвигателите. Разработвал е куп проекти заедно с проф. Табаков. Бил е последният му докторант и остава плътно до него в последните години от живота му

Това, което знам, е че с Нийл Армстронг са имали много силна връзка. Преди полета към Луната Армстронг му се е доверил напълно, а това е била голяма отговорност за професор Табаков, тъй като той може да изчисли на хартия дали покритието му ще издържи, но там, горе, не е ясно какво ще се случи. Обаче е върнал Армстронг на Земята. В знак на признание той е станал студент при професора. След което остава редом с Виден Табаков да преподава в университета в Синсинати, разказа Георги Дренски.

Днес на входа на университета,  студентите биват посрещнати от две огромни пана –  едното с Нийл Армстронг, другото – с проф. Виден Табаков. Лабораторията, в която е работил в Университета в Синсинати, e наречена на името на проф. Виден Табаков през 2009 г. Наред с многобройните научни награди проф. Табаков е удостоен и с признание от НАСА за приноса му. През 2014 г. проф. Виден Табаков е обявен за почетен професор на НАСА. Два пъти е обявяван за „Инженер на годината“ на САЩ, има и награда за цялостен принос.

Когато програма „Аполо“ стартира, се оказва, че сплавите, които се използват за ракетните двигатели, не могат да издържат на високите температури. Затова ръководителят на програмата Вернер фон Браун, който е бил член на научно жури на докторантурата на проф. Табаков, привлича към екипа на „Аполо“ българския учен. Виден Табаков разработва необходимите високотехнологични сплави и дава конструктивните решения, които позволяват ракетата да издържи на изключително високите температури, развиващи се при космически полет, разказа още д-р Георги Дренски.

Той разкри още, че благодарение на разработките на проф. Табаков се удължава 3 пъти живота на самолетните двигатели. Изчислено в пари, може да се види какъв невероятен принос е това за авиостроенето. Като специалист по сплавите, той има съществен принос и в работата на редица автогиганти като Дженерал моторс и много други, които го канят да консултира процесите на създаване на редица подобрения в автомобилната индустрия.

Инициатори и създатели на изложбата са  Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“, съвместно с Държавна агенция „Архиви“, а представянето в града под тепетата се осъществява със съдействието на община Пловдив. Създаването на личен фонд на световноизвестния професор Виден Табаков ще позволи на всеки да има достъп и да се запознае по-обстойно с живота му. Сред личните документи, прехвърлени на няколко пъти от САЩ с помощта на фондация „Визия за научен и технологичен растеж“  и дарени в „Централния държавен архив“ към Държавна агенция „Архиви“ са биографични сведения, договор за покупка на жилище, застрахователна полица, грамоти и награди, документи от научна и служебна дейност – статии, доклади, лекции, логаритмични линии, значки, патентни заявки на негови изобретения. Служебна кореспонденция с международни компании, институти и университети, снимки с колеги и близки от конференции, симпозиуми, дипломиране на негови студенти и др. и документи на роднини и близки.

Виден Табаков е роден през 1919 г. във видинското село Стакевци. Човек с необикновена съдба, пълен с премеждия живот, той напуска този свят на 95 годишна възраст през 2015 година. Той е един от хората, които наистина ни карат да се чувстваме горди, че сме българи. Изложбата ще остане в Пловдив само една седмица и може да бъде разгледана до 3 февруари, неделя.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина