АктуалноИзбориНовини

Костов: Главният прокурор Иван Гешев ме оклеветява

Главният прокурор на Република България ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция заради личното ми отношение, основавайки се на клюка, което е очевидно недопустимо“, заяви бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов пред БНТ. Той направи изказването в поискано право на отговор след интервюто на новоизбрания главен прокурор пред държавната телевизия преди две седмици. Тогава Иван Гешев намеси името на Костов, говорейки за въвеждането на механизъм за отстраняване на главния прокурор, като изрази мнение, че става дума за конкретен главен прокурор, който не се харесва или е неудобен. Той даде пример със ситуацията в Националната следствена служба (НСлС) по времето на Иван Костов като каза, че тогава Следствието е било ранено, защото Костов не харесвал тогавашния му шеф Бойко Рашков и целта е била той да не може да контролира следователите.

„Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти съм унищожил Следствието са неверни, защото институцията на Следствието е формирана от Конституцията и може да бъде прекратена или закрита само с нейното изменение. Като юрист, обвинителят ми следва да знае, че държавните институции не се унищожават – те се прекратяват или закриват и когато това се прави, активите им, функциите и структурите им отиват в други институции“, обясни Костов.

Той се позова на текстове от Конституцията на България и Закона за съдебната власт, които показват, че НСлС никога не е била закривана или прекратявана.

„Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор“, добави Костов.

Той изтъкна, че по Конституция при осъществяване на своите функции съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват единствено на закона, т.е. „следователите не се контролират или командват от никого“.

Бившият премиер каза, че поема отговорност за реформата на правозащитните органи от 1998 г., с която се създадоха касационния и административния съд, въведе се триинстанционното производство, а на полицията бе възложено и участие в разследването на престъпления. Посочи, че целта е била независимостта на следователите, както и те да се фокусират върху сложните дела. Добави, че за последните 21 години никоя политическа сила на власт не промени така изградената организация на разследващите органи, а напротив разследващи функции бяха възложени и на други институции, например на данъчните и митнически инспектори.

„Надявам се зрителите на БНТ да разбират, че е нелепо и абсурдно за състоянието на Следствието да се вменява отговорност на премиер на страната за действията му отпреди 20 години. Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за Следствието, защото преди 10 години, когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от заместник главен прокурор“, каза Костов.

Той отправи и препоръка към Иван Гешев: „Щом е констатирал деквалификация на следователите, което беше последното му твърдение, да потърси конкретна отговорност за това от ръководителите на следствени отдели към окръжните прокуратури и от своя заместник. Или като ръководител да извърши кадрова и структурана оптимизация на самото Следствие“.

Източник: Дневник

Иван Костов: Не съм взел и един пирон от приватизацията

Иван Костов: Не мога да бъда поставян в ъгъла

Иван Костов в Синята крепост (ГАЛЕРИЯ)

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина