„Комунисти” и „антикомунисти” при приемането на културния календар

Актуално Власт Градът Новини Под ножа Политика

Вместо дебат за културно съдържание и политики в тази сфера се заговори за тържествени церемонии и исторически събития

Дебатът в приемането на културния календар на общината за 2020г. в местния парламент отиде далеч от фронта на културата днес. Диалогът в пленарната зала беше на принципа „комунисти- антикомунисти”, а вместо за културно съдържание и политики в тази сфера се заговори за тържествени церемонии и исторически събития.

Това се случи след като в началото на разглеждането на точката от дневния ред Йордан Иванов призова мнозинството да отпусне 400 лева за отбелязването на 75-годишнината от Народния съд. Той обяви, че Демократична България ще се въздържи при гласуването, но поиска в културния календар да бъдат заложени средства за отдаване почит на жертвите на комунистическия режим.

„ Ако управлението на града е дясно-центристко, а не квази такова, ще приемете предложението ми”, заяви Йордан Иванов.

„ Тълкуването на историята от една партия води до разединяване. Тогава да включим за отбелязване и убийствата на кмет и общински съветници през 1923г. Това ще доведе до разделение като това от първите години на така наречената демокрация”, отговори на колегата си председателят на групата на БСП Николай Радев.

„Следва да бъдем правова държава. Всички знаем, че БСП е приемник на БКП. Но комунистическият режим е обявен за престъпен със закон, а не с политическа декларация”, репликира Йордан Иванов.

Дебатът в полето на културата върна Веселина Александрова, която излезе на микрофон и заяви, че над 50 % от календара не стъпва на нормативна уредба и го определи като  незаконосъобразен, като допълни, че местната наредба задължително следва да бъде прецизирана.

„ Извън бюджета за заплати и издръжка, всичко, което е някаква форма на активности на дирекция Култура е включено в Календара, няма дейности извън него. Тоест всичко, което се предвижда за културна дейност, заедно тържествените чествания и отбелязвания, с лампичките и зарята, е около 2 млн. лв., което е не 6%, както искаха културните организации в Пловдив, а 0,6 % от бюджета. От тези близо 2 млн. лв. едва около 900 000 лв. са на конкурсен принцип по наредбата. За останалите няма регулация на критерии, по които се решава дали да се включат в календара – не се кандидатства с програма, а с ценово предложение или се преценя направо от дирекция Култура”, отбеляза Веселина Александрова.

„Приемам и влизам в диалог с вас, но не приемам, че културният календар е правно необоснован”, отговори й зам.-кметът Пламен Панов.

След нея обаче темата за градските чествания се върна в диалога между старейшините. Али Байрам от ДПС поиска в културния календар да бъдат включени мюсюлманските празници Рамазан Байрам, Курбан Байрам и Деня на ашурето, а Стефан Послийски пожела да се отбелязва тържествено Илинденско- Преображенското въстание. Веселка Христамян настоя пък да бъде честван и един културно-исторически празник на арменската общност.

„Сериозно съм притеснен, тъй като виждам апокалиптична картина тук- комунизъм, фашизъм, падащи блокове. Коя политическа партия е направила повече за Пловдив от ГЕРБ през последните десет години”, попита Йордан Илиев, като преди това определи въпроса си като риторичен.

„Нека спрем да гледаме към миналото, а да погледнем към бъдещето”, призова Слави Георгиев. Той подчерта, че не е редно културният календар на Пловдив да бъде подлаган на критики и съмнения, тъй като благодарение на него в последните 30 години в Пловдив се прави култура. Като уточни, че той не е плод на настоящия кмет.

„ Културният календар изнесе и 2019г. Това е начинът, по който трябва да се харчат публични средства. Ако фондация „Пловдив 2019” разпределяше десетките милиони от сметките си по този начин, щеше да има по-трайни и видими следи от Европейска столица на културата”, каза той. (колко точно милиона е разпределила фондация „Пловдив 2019” очаквайте в публикация на Под тепето).

Всички предложения за чествания на съветниците бяха подкрепени от зам.-кмета Пламен Панов, с изключение на Йордан Иванов. Неговото бе подложено на гласувано и отхвърлено, въпреки че събра 23 гласа „За”.

Самият културен календар бе приет с 40 гласа „За”, 0 „Против” и 4 „Въздържал се”.

Очаквайте какво включва културния календар през 2020г.

 

Споделете ни във:

3 коментара за “„Комунисти” и „антикомунисти” при приемането на културния календар

 1. (Поливаш, косиш, поливаш, косиш – и така двеста години!)
  СПРЕТЕ ХАЛТУРАТА “НАСЛЕДСТВО”
  2 декември, 2019 в 10:22 pm
  Повечето кандидацващи „Културски Операторци“ вече станаха ясни и известни с откровен Квази“артистичен“ КИЧ (=KITSCH=); при което някои като „фондация“ ЕДНО („Пловдив За ЕДНО“ = бившото Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia Dance Week) изобщо НЯМАТ ПРАВО ДА ДРАПАТ ЗА ОБЩИНСКИ ПАРИ ЩОМ СА ФОНДАЦИЯ (а обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС).
  Неуволняемата Изкуствена блондинка „артистична директорка“ следваше да я разжалват веднага щом се издъни с блокиране на булеварда, а и с насилването на дечицата ни с „ние сме всички цветове“ (=джендърчета нежни сме / Винаги Готов!=) през януари; вместо това тя цица ДИРЕКТОРСКА ЗАПЛАТА твърде дълги месеци.
  Стига!
  2019та свърши!
  БЕШЕ 2019!
  Айде няма нужда по инерция да се суркаме из КУЛТУРОПОДОБНИ СИВИ ПОТОЦИ до безкрайност; Софийската „СЕДМИЦА“ докога ще ни е на врата, а? А?
  Колко “Weeks” бе майни?
  Зико, опомнете се, изтрезнявайте, освестете се и спрете изг7зиците!
  —————
  5 за 4 ООД – Сурьозно? ФОНДАЦИЯ ТЪМНО-БЯЛАТА КУТИЯ?
  2 декември, 2019 в 10:42 pm
  ЩЕНИЯТА КРАЙ НЯМАТ: „…По-големият процент кандидати желаят развитие и в двете години…“ (цит.)
  КАКВИ ДВЕ ГОДИНИ, МА КАКИНОТО, Я КАРАЙ БЕЗ КРАЙ, ЗАВИНАГИ.
  КВАРТАЛ ТВОРЧЕСКИ „ИНДУСТРИИ“ ВЕЧЕ СМЕ СИ ЗАФОРМИЛИ (КРЪЧМА ДО КРЪЧМА, А СИ БЕШЕ ПОЛЕЗНА ЗАНАЯТЧИЙСКА ЧАРШИЯ; ПИТАЙТЕ АРХ. ТОНИ ТОПАЛОВА ТАКА ЛИ СИ Я ПРЕДСТАВЯШЕ КАТО Я СПАСЯВАШЕ?) = ТА ЕТО СЕГА И С ФОНДАЦИИ КАТО СЕ ОБЗАВЕДЕМ – АМИ КОЙ КАТО НАС…
  ——————–
  “ФОНДАЦИЯ” следва да благоТВОРИ, а не обратното – проверете!
  3 декември, 2019 в 4:25 pm
  Никоя ФОНДАЦИЯ не може да иска народни ПАРИ. Самата дума -проверете в енциклопедията- означава БлагоТВОРИтелност КЪМ НАРОДЕЦА, а не обратното.
  Цит.: “…обратно, очакваме да допринасят; остава да пращаме фондове и към Колегата СОРОС..” казва коментар = ами точно:
  “Фондация ОТВОРЕНИ изкуства” са тъкмо израстък от неговото “ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО” Соросово, там колко години едни каки позирВат и цицат, а? Нещо друго да сте видяли освен перверзии там?
  #КОЙ подписа заповед за назначение на Меката Китка Асан Асанов за ДИРЕКТОР на ЕДНО? С каква заплата и откъде; а и с какви функции и кого да директирВа? Да продуктира какъв Продукт? Ами да го храни тогава, без да занимава Общината.
  Сдружение “ПрезКупЗаГрош” ли? “5 за 4 ООД” с Ограничена Отговорност Пет за Четири ли?
  Пловдивчаните сме БУДАЛИ ама само до едно положение.
  След Диктатурата на инджинеринг ИМПЕРИАЛиста нека се коригираме, не може по инерция. Който стратегира как 2019 щяла ЕСК да вегетира завинаги да цица от Града-вместо да се запретне за нещо градивно, полезно, практично- си прави сметки БЕЗ КРЪЧМАРЯ.
  Която изкуствена блондинка им ги е наобещавала разните благинки нека бъде разследвана и ако не е крала както Шефа й, а само под масата недоказуеми ръкостискания, то ЩЕТИ по недобросъвестност и некадърност няма начин да не й се намерят. Милионни.
  Трите милиона “МелинаМ” са ОБЩИНСКИ и Общината има катастрофален бюджет и ДУПКИ за закърпване (или греша, нямало ли да удвояват ДАНЪЦИТЕ? НЕ? Ще ги утрояват ли?)
  ——————–
  AMERICA FOR BULGARIA FOUNDATION остава на сухо!
  3 декември, 2019 в 6:14 pm
  Е как,
  АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ФОНДАЦИЯ нима ще остане „на сухо“?
  Някое и друго наше милионче да не им харижем за т’вачка – он’вачка?
  Що за ФОНДАЦИЯ са тия, щом не искат Народна Паричка?
  Или не бяха ли същите дето се казваха USAID и бяха Орган на Външното им Министерство преди време, тоест агентура на Държавния Департмент, сиреч ДЪРЖАВНИ – в зле разклатената им „държавност“?
  Бате ТРЪМП още ли не ги е забелязал, та да врътне и това кранче както най-умее?
  Саръевите вещици палят свещици . . .
  Ш-ш-шт!
  ——————
  “WRONG EVENTS” ООД ARE VERY, VERY WRONG
  3 декември, 2019 в 6:34 pm
  „Уронг ИвенЦ“ ООД пък са върха на подигравката срещу пловдивскио БУДАЛА Заспал Муйко В Сламата.
  Преведено за когото (оти ингилизки нЕма откАде он да назнайва, демек…!) гласи:
  СБЪРКАНИ МЕРОПРИЯТИЯ.
  Колтурничкото за ГРЕШНИ СЛУЧКИ.
  Ама са МНОГО, МНОГО В ГРЕШКА като заглавие на ООД за пред ОСъвета.
  ‘Оди дрОби Зеле -както казваме у Коньовица = Go Chop Cabbage!

 2. Явно г-н Кмета /бивш чейнчаджия/, за това е избран. Да потурчи Пловдив, откъдето му падне да изкара пари, а глобалните проблеми не го интересуват: застрояването и пренаселването на града, мръсния въздух, разбитите улици, липса на градски транспорт …….нямам думи……

 3. Да се смее ли човек или да плаче.Всички там в парламента имат толкова общо с културата,колкото прасето ми с операта.Прасето ми Гошко е даже по-културно. В Пловдив култура и изкуство се твори въпреки тези всички смешници от местния парламент.Видяхме какъв мащабен кич сътвори Пловдив 2019 ЕСК и ще продължи да сътворява. Искате господа и госпожи да помогнете на културата? Направете следното. Не помагайте. Махнете всички фондации от Пловдив. Не позволявайте галерии да източват пари . Не плащайте за изложби и представления. Тогава културата в Пловдив ще тръгне нагоре. Ще останат само талантливите на пазара. А вие -хора без грам естетика наливате пари на некадърници,защото те без ваша помощ са никой и никой пловдивчанин няма да плати стотинка за техните “произведения”. Всяка партия устройва своите некадърници с поръчки. Талантливите творци не служат на никой,те винаги са независими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.