АктуалноГрадътКултураМненияНовиниПод ножа

КАБ иска оставката на директора на НИНКН Даниела Джуркова

Според становище на Камарата на архитектите, трябва спешно да има конкурс за директор на института

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство Даниела Джуркова трябва да бъде уволнена. Това поискаха от Камарата на архитектите в свое становище.  То е във връзка със случая с тютюневия склад на Сточна гара, за чиито статут се появиха разнопосочни мнения – относно дали той е или не е културна ценност. Публикуваме становището:

Поредният позор за държавата и културата ни – директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) Даниела Джуркова дава становище, че историческия склад в Пловдив няма нужда да се пази и може да бъде изцяло съборен!

След разразилия се скандал и отпор на обществото, днес Министърът на културата Боил Банов е бил по спешност на обекта, за да спре събарянето, позволено от неговата подчинена. Докога ще продължава тази пародия на „опазване“ в НИНКН?!

КАБ от години иска от Министерството на културата обявяване на конкурс за длъжността Директор на НИНКН, която арх. Джуркова заема като времнно изпълняващ много по-дълго от разрешения за това срок. Такъв конкурс в крайна сметка беше обявен в началото на тази година, но след подаването на документи от кандидатите спря до там по неизвестни за нас причини.

Ако до този момент искахме конкурс, то вече преди неговото продължаване искаме оставка или дисциплинарно уволнение на директор Джуркова. Министър Банов, какво мислите по въпроса? Харесва ли ви в уикендите да бягате да спасявате исторически обекти, които вашите подопечни са хвърлили на багерите?”

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина