АктуалноМненияНовиниПод ножа

Изводът от делото „Одрин 8”: Събореният склад на „Ориент табако” няма никакъв защитен статут

До ден днешен държавата не e декларирала сградата като паметник на културата

Адв. Розалина Апостолова: Подсъдимите не могат да бъдат изкупителни жертви на мърлявата работа на държавната администрация

Иво Дернев

Тютюневият склад на „Ориент табако” на улица „Одрин 8” е не е бил деклариран като единичен паметник на културата и не е попадал в групов такъв към момента на събарянето на знаковата иначе индустриална сграда в почивни дни през март през 2016г. Постройката няма никакъв защитен статут и към днешна дата. Това е изводът от финала на делото за събарянето на емблематичния склад. Оказа се, че държавата не си е свършила работата в конкретния казус, като през 2014г. е имала намерение да стартира процедура по деклариране на сградата за паметник на културата, но пътят не е извървян до ден днешен. Това доказаха документите и свидетелските показания, събрани в рамките на самото съдебно следствие.

В последните си думи пред Темида подсъдимите Георги Бранеков и Александър Николич поискаха оправдателни присъди. До броени часове ще чуят решението на съда.

„Настоящото съдебно производство на повърхността е твърде скучно. Но всички усещаме неговия заряд под повърхността. Аз лично съзнавам ситуацията, в която съдът е поставен с оглед обществения интерес. Но разумното обществено очакване е справедливият съдебен акт. Силата на правосъдието не е в това да удовлетворява общественото очакване. Цялата сага има в основата си една лошо свършена работа от държавата администрация, но няма как изкупителната жертва на това да са двамата подсъдими”, каза на края на блестящата си пледоария адвокат Розалина Апостолова, която защитава Бранеков и Николич.

„Поради мърлявата работа на държавната администрация, която, когато е установила, че работата й е мърлява, не само не я е оправила, ами я е доомърляла, не може двама души да носят наказателна отговорност, каквито и те да са. Те не могат да бъдат изкупителни жертви заради несвършената от държавната администрация работа”, коментира извън съдебната зала адв. Розалина Апостолова. Като не скри, че тютюневият склад на „Ориент табако” очевидно има качествата да бъде паметник на културата, но няма нито едно документално доказателство, че е обявен за такъв.

Очаквайте подробности!

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина