АктуалноБългарияГласовеГрадътМненияНовиниПод лупаПод ножа

Опитват се да спасят Бетонния мост, НО… 

Засега действията са само под формата на претенции към държавната компания с много АКО-та

НКЖИ да осигури всички средства за пробива под Централна гара и да се ангажира с реконструкция на моста, ще искат областният управител и кметът на Пловдив

Първата официална пресконференция след встъпването в длъжност на новия областен управител на Пловдив Дани Каназирева бе посветена на „горещия картоф“ , наречен „бетонния мост“. Тя бе предавана на живо в социалната мрежа Facebook на страницата на Областна администрация, което трябва да четем като стъпка към обещаната прозрачност в работата на управляващите. До тук – добре.

Поканата отправена към журналистите гласеше: във връзка с обявената от НКЖИ процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет : „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под ЖП гара Пловдив“ и предложенията на Камарата на инженерите по инвестиционно проектиране (КИИП), както и становището на областния управител Дани Каназирева и експертите на Областна администрация – арх. Маринов  и Данчо Желев.“ На срещата присъстваше и новият главен архитект на  Община Пловдив Димитър Ахрянов.

Обаче казаното по време на събитието бе едно голямо „АКО“.

Представителите на Областта настояха Национална компания „Железопътна  инфраструктура“ да поеме ясни ангажименти за проектирането и реконструкция на Бетонния мост, успоредно с изграждането на пробива под Централна гара, също така да изиска пробивът да бъде направен по тунелния способ, а преместването на подземната инфраструктура, в това число и колектора, да бъде платено от фирмата, като Община Пловдив да не участва със свое финансиране.  Те декларираха, че ще отправят това си искане към държавното дружество.

Припомняме, че през септември 2018-а, когато общината разбра за проекта, на всички в Заседателна зала на местния парламент им бе обясено, че няма вариант да се инвестира и в пробив под Централна гара, и в повдигане на Бетонния мост.

На журналистически въпрос „как точно си представят това, след като премахването на моста е предвидено в обществената поръчка за пробива под Централна гара, а процедурата е в доста напреднала фаза“, арх. Валентин Маринов отговори, че това би могло да стане с обявяване на нова обществена поръчка в НКЖИ, АКО, разбира се, това няма да забави реализацията на пробива под гарата и АКО НКЖИ се съгласи да даде пари. Сумата обаче не е ясна.

Припомняме, че единствената подадена оферта по обществената поръчката за проектиране на пробива под гарата, в която е залегнало и премахване на Бетонния мост, бе отворена преди дни. Промяната на правилата в подобен публичен конкурс „в движение“ е меко казано недопустима. Да не говорим, че може да коства на НКЖИ твърде много, тъй като финансирането е с европейски средства, а контролът е изключително строг.

Според арх. Маринов има начин. Той даде за пример Асеновградско шосе, за което допълнително беше сключен договор за изграждане на кръгово и локални платна.

Главният архитект на Община Пловдив заяви, че в общинската администрация ще бъдат отворени всички документи, ще се направи оценка на предложенията и ако са в интерес на града, ще бъдат подкрепени. От изявлението му не стана ясно дали е убеден в това, че цитираните предложения са в интерес на Пловдив, затова го попитахме какво мисли по въпроса.

Той обясни как е работил като главен архитект в район „Южен“ и е запознат с пътните връзки към централната градска част, а те са недостатъчни за бързо растящия район. След което уточни, че в Община Пловдив ще разгледат всички ПУП-ове, свързани с пробива под Централна гара и Бетонния мост и ще търсят вариант за реконструкция на моста, за да не се блокира движението.

„Трябва да се мисли за модернизация на пътните съоръжения, осигуряващи връзка между районите Централен и Южен, а не за премахването им,“ заяви гл. арх.  Димитър Ахрянов.

Припомняме, че през есента на 2018-а година Общинският съвет на Пловдив гласува промяна в ПУП-а, касаеща проекта. Тогава зам.-кметът Димитър Кацарски заяви :„Промяната на ПУП-а не касае бетонния мост. Той може да остане, може и да не остане“. Днес пък арх. Маринов каза, че според въпросния ПУП мостът вече не съществува.

На пресконференцията стана ясно, че кметът Здравко Димитров още не е запознат с идеите, които бяха изложени. Предстои това да стане утре, а по-късно, ако да бъде организирана и среща с НКЖИ.

При старта на предизборната кампания тази есен „дъвката“ Бетоннен мост започна да се прехвърля отново от уста на уста от всички кандидати за кметския пост на града. Тогава бившият кмет коментира Бетонният мост ще бъде разрушен. Пак той обаче след злополучната сесия на ОбС преди две години, на която стана ясно, че Община Пловдив е проспала проекта на НКЖИ, Тотев заяви: „И вълкът сит, и агнето цяло. Такова трябва да е решението за проекта на НКЖИ. Решението трябва да отговаря на потребностите и на гражданите на Пловдив и на НКЖИ” – Пробив под Централна гара ще има, но общината ще настоява за запазването на Бетонния мост.

След всичко изложено, нямаше как Под тепето да не попита Дани Каназирева дали няма чувството, че е тръгнала да поправя грешки на бившия Общински съвет и бившия областен управител.

„Забравяте и още един играч – бившият кмет,“ коментира тя. 

И припомни, че още тогава е заявила, че в Община Пловдив са проспали проекта за пробив под гарата – Дани Каназирева: Стига лъжи за Бетонния мост!

Старите хора казват, че като се обърне колата – пътища много…

Говоренето обаче не е път, цял Пловдив очаква действия!

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Без да съм архитект, а само прост инж. казвам, че най лесно, безпроблемно и бързо е преработване на жп линията. И защо Пловдив трябва да се съобразява с претенциите на някакво дружество. Да си решават проблема в рамките на жп сервитута и да не ни занимават с проблемите си.

  2. И двата „способа“ -закрит и открит- за закопаване на трафика ДЪЛБОКО В ЧОРБАТА довеждат до съсипване на централна градска зона ПРЕД Гарата така както и оттатък ЖП релсите – заради рампите за слизане на колите. Квадратури. Изкопи. Стълбища. Пикалници. Страхотии. Непреходимост за пешеходци и пенсионери. Без връзка към околните улици. Софиянци зазидаха огромни оформени подземия пред Транспортна.
    САМО БУДАЛИ МОГАТ ДА ПЛАНИРвАТ ПОДЛЕЗИ В ПЛОВДИВ ПРИ ТЕЗИ ВИСОКИ ПОДПОЧВЕНИ ВОДИ.
    Лесно, бързо и ЕВТИНО връзката към юг се прави с ажурни стоманени премоствания както китайците прекосиха половината Африка за коли и ЖП НАД ЖИРАФИТЕ.

  3. Първото което трябва да се направи е да се промени концепцията за тунела под гарата. Сегашната предвижда целият булевард Васил Априлов да се пъхне под земята и така да станат невъзможни отклоненията при кръговото на гарата. Това ще задръсти фатално бул. Руски и ще предизвика повече беди отколкото удобства. Премахването на бетонния мост ще натовари допълнително другите булеварди и кръстовища, а се предвижда и строителството на огромен мол на Сточна гара, което е върха на градоустроствената безотговорност. Градът и сега е вече напълномпровален в комуникационно отношение. Виновниците ще продължат да се вихрят.

    1. А защо НКЖИ да не вкопае коловозите под земята от Коматево до асеновградско. Дори и частично под Бетонния- на пантографа не му достига 1 метър.
      Да видят гарата в Брюксел – излиза на терен на северната гара.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина