АктуалноГрадътИзпод тепетоМненияНовини

Единодушно дадоха 23 декара общинска земя за най-високо бюджетния проект на Пловдив

PlantaSYST получи зелена светлина от Общинския съвет след едночасови дебати

Таня Грозданова

Общинският съвет на Пловдив гласува единодушно с 47 гласа „за“ безвъзмездно право на строеж за нов кампус на Центъра по растителна системна биология и биотехнология в район „Тракия“.

Както ви съобщихме по-рано, проектът за високотехнологичен научен център бе определен от кмета Иван Тотев като най-високо бюджетния проект на Пловдив.  Комплексът  ще се гради на терен от 23 дка между училище „Димитър Матевски“ и блок 99, отреден за образование.

Въпреки единодушния вот, точката не мина без дебат и почивка преди гласуването на днешната сесия.

По време на двучасовите изказвания и въпроси към кмета и участниците в проекта от  опозицията предложиха да се учреди срочно право на строеж, заради хипотезата, че след свършване на еврофинасирането сградите могат да се разпродадат. Имаше предложение Общината да влезе в управителния съвет на сдружението и да даде безсрочно право на строеж. Първата бе отхвърлена заради несъвместимост с условията на еврофондовете, а втората от мнозинството при гласуване.

Съветниците изслушаха координатора на проекта, който внесе яснота по темата за финансиране на начинанието.  Доц. д-р Цанко Гечев обясни, че има дългосрочен бизнес план по отношение на привлечени и спечелени средства, с който центърът за върхова наука ще се издържа.

„Други източници на финансиране ще са от контактите с международни фирми, с които центърът ще работи, както и средства от патентна дейност,“ допълни доц. Генчев и увери, че Центърът ще бъде устойчив и след приключване на европейското финансиране.

Кметът Иван Тотев призова съветниците да подкрепят проекта, като изтъкна, че България и Пловдив за пръв път са водеща страна в толкова мащабно начинание. Той ги увери, че градът няма как да загуби тези 23 декара, тъй като теренът е отреден за образование и при най-лошата хипотеза, сградите ще останат да служат за тази цел.

„Тръгваме с типичния пловдивски страх „Какво би се случило, ако нещо се провали?“. Ако тръгваме с тази нагласа, то по-добре да не почваме. Но дори и всичко да се провали, пак ще имаме земя, която без съмнение си остава общинска. В момента даваме право на строеж на база на конкретен проект за образование, самият имот е отреден за образование. Там не може да има нищо друго, освен образование“, успокои притесненията на опозицията Тотев.

Колкото е по-силна науката, толкова по-добре се развива и самият град, коментира кметът.

Трима учени от екипа на доц. д-р Цанко Гечев присъстваха на заседанието на местния парламент. Те изразиха искрена благодарност от подкрепата, която получиха и се похвалиха с първите резултати от работата си.

Очаквайте подробности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина