КултураНовини

Малчугани от Столипиново рисуваха сред картините на Цанко Лавренов

11 деца се включиха в инициативата сред картините на пловдивския художник

Малчугани от две училища в квартал „Столипиново“ се запознаха отблизо с творчеството на легендарния пловдивски художник Цанко Лавренов. Децата от 1 до 4 клас от училищата „Найден Геров“ и  „Кирил Нектариев“  бяха в първата група от участниците в проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, инициатива на Фондация „Пловдив 2019“ с водеща организация Община Пловдив.

Екскурзоводите на Градската художествена галерия Гергана и Пламена запознаха малките посетители с картините на художника Цанко Лавренов в неговата постоянна експозиция  и ги мотивираха сами да нарисуват елементи от градските му пейзажи. Дъждът не развали доброто настроение на всички участници в срещата, която започна с кратка разходка в Стария град до емблематични места като  Хисар Капия и Куюмджиевата къща (Етнографски музей). Те присъстват в много от картините на именития художник и децата без затруднение после ги посочваха в неговите платна.

В следващите месеци още групи от двете основни училища в „Столипиново“ ще посетят Стария град и експозицията на Цанко Лавренов като част от дейностите по „пАРТтньорство“ – образователен процес в реална творческа среда, който цели да развие знанията на децата за изкуството и културата като средство за общуване.

Учениците, техните учители и менторите, които ги придружаваха, получиха подаръци за спомен от Галерията, а те обещаха да доведат своите приятели и близки на предстоящите художествени изложби.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина