АктуалноГрадътИзпод тепетоМнения

Две опции в Пловдив за построяване на нов стадион за евентуален Балкански Мондиал 2030

Стадион „Пловдив” и Лаута са вариантите за изграждане на ново съоръжение

Ако се спрем на първата възможност, най-напред трябва да изградим нов лекоатлетически стадион, каза кметът след среща с министъра на спорта

Около пет милиона са нужни за нов лекоатлетически стадион, пресметна Красен Кралев

Иво Дернев

В Пловдив има две опции за построяване на подходящ за световно първенство по футбол стадион за евентуалната кандидатура на България, Румъния, Сърбия и Гърция за домакинство на Балкански Мондиал 2030. Министърът на спорта Красен Кралев получи скици на двата варианта, предложени му днес в общината от кмета Иван Тотев. Единият е модерно съоръжение за футбол да бъде изградено на мястото на съществуващия стадион „Пловдив”, а другият е стадион „Локомотив”. Ако бъде избрана първата опция, преди да се тръгне към реализиране на проекта ще трябва да бъде изграден лекоатлетически стадион, тъй като според изискванията на ФИФА и УЕФА писти около футболните терени, на които ще се играят мачовете от световното първенство по футбол през 2030-та, не трябва да има писти.

Приоритет преди всичко е да осигурим лекоатлетическа писта,която да отговаря на всички нужди на 8-те клуба в Пловдив. Имаме подходящо място, което да реконструираме- ученическият стадион в близост до големия стадион „Пловдив”. Затова ще предложим на Общински съвет да промени решението си, с което бяха гласувани 15 милиона за първи етап от реконструкцията на стадион „Пловдив”, като пренасочим пет милиона за изграждане на нов лекоатлетически стадион, каза кметът Тотев след срещата с министър Красен Кралев днес. В момента ученическият или тренировъчен стадион, който приема състезанията по пожароприложен спорт се стопанисва от скачача Атанас Търев.

Пловдив е най-важният център за лека атлетика в България. Това решение за ново съвременно съоръжение за лекоатлетите е много важно. Такова съоръжение е нужно, подчерта министър Кралев като сметна, че пет милиона лева биха били напълно достатъчни за изграждане на съвременна спортна база с писта от 9 пътеки, по всички изисквания и с всички екстри.

В момента още сме в проучвателен етап за кандидатура за Мондиал 2030. В края на месеца предстои среща в София на четиримата министри на спорта на нашите страни с техните експертни екипи. Ние желаем да имаме четири стадиона с 40 хиляди седящи места в България, като в Пловдив да е единият от тях. Съществуващият градски стадион е подходящ като локация, като транспортни връзки, като възможности за паркиране, но в крайна сметка и експертите трябва да кажат дали отговаря на абсолютно всички изисквания. Сигурно е едно- футболен стадион с лекоатлетическа писта не може да домакинства на среща от световно първенство по футбол. Изискванията са много тежки, но съм оптимист, тъй като има желание, има и ресурси. Другата опция, която общината предложи, е Лаута, каза министър Кралев.

Той все още не може да каже дали стадион „Пловдив” трябва да се бута или може да се реконструира. Смятам обаче, че тази конструкция трудно може да се модернизира, допълни Красен Кралев.

Ако се спрем на стадион Пловдив преди да стартираме работата по него ще направим лекоатлетическия стадион. До това решение ще стигнем след градски дебат, включи се отново  Иван Тотев.

На финала на срещата му със спортния министър, в заседателната зала на общината бяха поканени привърженици на Локомотив, водени от легендата Христо Бонев. Те бяха информирани как клуба може да кандидатства за финансиране на нова спортна инфраструктура към Фонда на фондовете. От общината увериха феновете, че до лятото ще бъде подписан концесионен договор с Локомотив.

Той ща касае или тренировъчната база, или стадиона, или и двете. Решението е на ръководството на клуба. Имат нашата подкрепа във всеки от вариантите. Ще заявим такава и на „Спартак”, заяви кметът.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина