Да ти предложат в Ла Скала

Актуално Култура Новини

Младата оперна певица Стефани Кръстева затворила очи на сцената на Ла Скала ди Милано и си пожелала един ден да пее там заедно с любимия си Eмил Павлов, а когато ги отворила той бил пред нея на колене

Преди да пеят заедно в Ла Скала Стефани и Емил ще пеят за ценителите в Пловдив на МФ “Дни на музиката в Балабановата къща“

Свидетел на предложението става прочутата певица, камерзенгерин Красимира Стоянова, която е ментор на двамата обещаващи таланти

Почитателите на класиката в Града под тепетата се подготвят за новата музикална приказка, която ги очаква на 21 ноември в рамките на Есенното издание на фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща“ – Концерт “Красимира Стоянова представя”, със специалното участие на световноизвестната оперна прима от 18, 30 часа в Малката Базилика. Красимира Стоянова води двама млади обещаващи таланти със себе си: Стефани Кръстева – сопран и Eмил Павлов – тенор, на рояла ще бъде Зорница Гетова.

Прочутата певица, камерзенгерин Красимира Стоянова е една от избраниците на съвремието, чието име краси афиша на най-престижните оперни и концертни зали в света: Виенската Щаатсопер, Ковънт Гардън – Лондон, Миланската Скала, Метрополитън опера – Ню Йорк, Баварската опера – Мюнхен, Щаатсопер – Берлин, Тетро Лисео – Барселона, Тетро Реал – Мадрид, Оперния театър – Цюрих, Карнеги хол – Ню Йорк, Операта на Бастилията – Париж, Операта във Франкфурт и много други. Наред с бляскавата си, извънредно интензивна сценична кариера, Красимира Стоянова в последните години отдава време и сили и на обучението и подкрепата на млади таланти.

През 2011 Красимира Стоянова участва в „Дни на музиката в Балабановата къща” в партньорство с изтъкнатия пианист Божидар Ноев с рецитал, превърнал се в незабравим празник за публиката. От 2017 именитата певица разширява параметрите на професионалното си сътрудничесттво с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, където в качеството си на педагог тя представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и подготвени лично от нея. Тези млади певци вече имат много добра професионална реализация, като някои от тях са солисти на Софийска опера и други оперни театри в България и по света, а басът Божидар Божкилов (също участвал в концерт от поредицата “Красимира Стоянова представя”) след спечелването на поредица от международни конкурси от тази година е приет в Оперното студио на Ла Скала.

Стефани Кръстева (1994), завършила НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”, е носител на Втора награда от I Международен конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството” във Варна, Първа награда от Фестивала на руския класически и съвременен романс „Балканская Романсиада”, Първа награда от Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Младата певица участва в редица концерти с Варненска, Видинска и Врачанска филхармонии, както и с оркестър „Симфониета” – София. Участва също в детски спектакли на Софийската опера и балет. През 2017 дебютира на сцената на Русенска опера като Джилда от „Риголето“ с диригент Георги Димитров. Същата година е сред участниците в майсторския клас на световноизвестното сопрано Красимира Стоянова, в рамките на фестивала Празници на изкуствата „Аполония“. През 2018 печели стипендията „С усилия към звездите”, предоставена от фондация „Културни перспективи”. Неин ментор днес е камерзенгерин Красимира Стоянова.

Eмил Павлов (1992) – трето поколение тенор, се дипломира в НМА „Проф.Панчо Владигеров” със специалност „Класическо пеене”. Носител е на първа награда от X Европейски младежки конкурс „Короната на Търновград” – 2014 и на трета награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов”. Печели още една трета награда на фестивала на руския класически и модерен романс „Романсиада” в Москва, Гран При на III международен музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството”, както и първа награда на Международния младежки фестивал „Славянски звън”. Участва в оперетите на Калман „Царицата на Чардаша” /Едвин/, „Графиня Марица” /граф Тасило/ и във „Веселата вдовица” на Лехар /Камий дьо Росийон/. Пял е в оперите „Тайният брак” на Чимароза /Паолино/, „Площадчето” на Волф-Ферари /Дзордзето/, „Вълшебната флейта” на Моцарт /Тамино/, „Евгений Онегин” на Чайковски /Ленски/, „Травиата” на Верди /Алфред Жермон/. От 2016 специализира оперно пеене със световноизвестното българско сопрано Красимира Стоянова. През 2017 е солист на Държавна опера – Пловдив, а от сезон 2017/2018 – солист на Софийска опера и балет. Участва във фестивала „Моцартови празници”, в спектакли и концерти на Софийската филхармония, както и в концертни гастроли в Германия, Полша, Москва и Малта.

Репортер на Под тепето се добра до една истинска ромнатична приказка зад кулисите на предстоящата музикална.

Стефани и Емил от са сред щастливците, които могат да се учат от Красимира Стоянова. Двамата двама млади и красиви изпълнители я следват навсякъде, заради пълния ѝ с ангажименти график. Така стигат до Миланската скала, където техния педагог има участие. Емил посвещава Красимира в тайната си, че иска да предложи на Стефани.  Така след спектакъл те се озовават зад кулисите.

Развълнуваната Стефани го хваща за ръце и казва: „Хайде сега да затворим очи и да си пожелаем някога да пеем заедно на тази сцена!“ А когато ги отваря, той бил пред нея на колене с пръстен в ръка и с въпроса, който получава отговор „Да!“.

Така само за няколко дни Стефани Кръстева и Eмил Павлов стигат от предложение за брак на сцената на Ла Скала ди Милано до сцената на Малката базилика в Пловдив в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. А ценителите в Пловдив могат да ги чуят преди тези в Милано.

Билети в системата на Ивентим.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”, Фондация “Музикартисимо”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.