АктуалноБългарияГрадътМненияНовиниПод лупаПод ножа

Гражданско присъствие на обществено обсъждане в средата на август

Тотев: Щастието на хората в Капана е следствие от политиката за паркиране  

Таня Грозданова

Дали жаркото лято или наближаващите избори са причината за посещаемостта на общественото обсъждане за поемане на нов общински дълг за близо 13 000 000 лева, който се проведе в сряда след обяд, няма нужда да гадаем. Десетки  граждани, присъстваха на въпросното събитие, което е рядкост за подобни форуми.

Прилагаме исторически доказателства:

Лъв или тигър да има в пловдивския зоопарк?

Гражданско общество Майна таун

Пловдивчани се интересуват от археология и забавления

Колкото и учудващо много за средата на август да бяха гражданите, пак не можаха да бият присъстващите по традиция в залата на Общинския съвет общинари, политици и съветници от различни партии – в случая от НФСБ, ВМРО, БСП, Съюз за Пловдив и „Да, България“. В залата се появи дори предшественика на Иван Тотев – Славчо Атанасов, който преди време отново декларира, че ще се състезава за кметския стол.

Най-голямата част от гражданското присъствие бе от родители на ученици в Хуманитарната гимназия, които едва ли не 3-4 години, откакто се говори за проекта за паркинг на мястото на бившия ТЕЛК, са разбрали след обявата за обществено обсъждане за него.

Ученици вилнеят в сградата на бившия ТЕЛК

Те изразиха категорично своето недоволство от намерението на администрацията да строи многоетажен паркинг до училището, където са измерени високи стойности на запращаване на въздуха. Странно, в отговор от администрацията уточниха, че това предстои да бъде коментирано на по-късен етап.

По принцип идеята бе да се чуят аргументите на администрацията за изграждането на два многоетажни паркинга в районите „Тракия“, „Централен“ и буферен паркинг между районите „Централен“ и „Източен“, както и за ремонт на подлеза на Баня „Старинна. Всичко това е остойностено на 13 млн 194 хиляди лева, които ще се вземат от Фонда на фондовете. Да се чуят също така мнения и предложения.

Представителите на опозицията дойдоха с ясната идея да напомнят на отиващата си администрация, че не може да тегли такъв дълг по закон точно сега. Оказа се, че не е баш така. Законът бил променен и не важал за Фонда на фондовете. Разбра се, че в края на 2017-а народните представители са направили промени в Закона за общинския дълг, и ако заема се тегли от Фонда на фондовете, сроковете не важат.

Експерти и граждани поставиха въпроси за целесъобразността от поемането на новия общински заем месеци преди края на настоящия мандат, финансовите задължения на Общината и очаквания ефект за решение на проблемите с недостига на места за паркиране и чистотата на въздуха.

Ето какво отговори кметът:

Колко струва? Как да ги измерим тези показатели? Те не могат да бъдат измерени. Това е в контекстна на една цяла политика и аз не случайно започнах разказа си с това колко до момента е получила Община Пловдив, като (ако мога да използвам тази дума) „печалба“ от паркираното в Пловдив . 1,9 млн. само за първите 6 месеца. До края на годината ще отидат по 2. Умножете го по десет години. Тези пари ние много трудно можем да ги дадем само за апаркиране, тъй като бюджета е сложно нещо, но фактът е, че политиката в паркирането си струва инвестициите. Тя не е само политика на паркоместата, а щестието на хората в Капана.

Как ще измерите щастието на хората в Капана?! То е в контекста на политиката за паркиране.

Емоциите изригнаха: Дебатът за нови пешеходни улици в Капана се превърна в скандал

Аз смятам, че инвестициите в многоетажни паркинги ще се възвръщат, не само в самите паркинги, изобщо.  Просто защото проблемите с  автомобилите продължават да се увеличават. Бройката на регистрираните расте. По данни на ТД МДТ имаме над 200 000 МПС-та, които са в града. 150 хиляди от тях са леки. Това нещо в годините само ще се увеличава и респективно всяка една инвестиция, свързана с автомоблили трябва да си има и своята икономическа логика.“ 

Адв. Емилия Недева определи дебата като безсмислен, а отговора на кмета като „визионерско-политическа реч“. След това той напусна залата, като се оправда със заетост.

Оказа се, че за изграждането на трите паркинга има само идейни проекти, без влезли в сила решения. Това стана ясно в отговор на въпрос на кмета на район „Южен“ Борислав Инчев.

Спират процедурата за пасарелките, ще се проектира само ул. „4-ти януари“

Договарянето с фирмата арх. Цоневски било прекратено

Целесъобразно ли е проектирането на пасарелки по бул. „Мария Луиза” от арх. Цоневски?

Фирмата на арх. Цоневски: Ние отказахме договора с Община Пловдив

Райкметът предложи идеята за изграждане на трите паркинга да отпадне, а вместо това да бъдат предвидени средства за изграждането на не по-малко от 6 000 паркоместа във всеки от шестте района на общината, както и за строителството на дългоочаквания подлез „Модър“ – „Царевец“.

Било, каквото било… За всички е ясно, че обсъждането е проформа,прави се защото е задължително по закон и няма никакъв смисъл от него. И, за да е по-спокойно на гражданското общество/народонаселението/ електорат, накрая стана ясно, че решението за поемане на дълга ще виси на съвестта на следващия Общински съвет на Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина