АктуалноБългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Генералният консул на Турция в Пловдив: Тероризмът не е проблем само на мюсюлманите

Н. Пр. Хюсеин Ергани в интервю пред Под тепето три години след историческия опит за държавен преврат в съседна Турция

Таня Грозданова

Днес се навършват три години от опита за преврат, който бе извършен в южната ни съседка – република Турция, при който загинаха 251 души, а повече от 2000 мирни граждани бяха ранени.

„Това е най-кървавият опит за преврат в турската история, диващина и предателство без аналог.  Внедрени от терористичната организация ФЕТО във войската нападат сградите на държавните институции и цивилното население на 15 юли 2017-а година в столицата. И това са хора, облечени в униформи на държавни служители, но те служеха на други служби, както стана ясно после… Под прикритието на образователно сдружение, тази терористична организация промива мозъци и създава „роботи“. Тя добива авторитет и сила, използвайки умело организациите на държавите, в които действа и вратичките в техните законодателства, за свои цели. Заслугата за справянето с нейното ядро в Турция,  до голяма степен, е на турския народ. Борбата в Турция и чужбина продължава и нашата държава е длъжна да разказва на света, как действа тази терористична организация,“ Това каза накратко Генералният консул на Турция в Пловдив г-н Хюсеин Ергани в интервю за Под тепето, когато го помолихме да припомни какво се случи в онази нощ.

Генералният консул Ергани благодари на българската държава, че оказва съдействие на турските власти в тази връзка, докато съюзници на Турция отказват.

Има ли все още заплаха за Турция от страна на ФЕТО?

Три години след историческия опит за държавен преврат в Турция, ядрото на организацията, опитала се да го направи – ФЕТО, е разбито. Извънредното положение бе отменено през миналата година. Към днешна дата, заподозрените във връзка с терористичната организация са изправени пред съдебните власти и за всеки от тях се следи да има осигурен справедлив процес.

Сформирана е и комисия, която разглежда възраженията на служители, отстранени от работа по време на извънредното положение.  Комисията е ситуирана през януари 2017 година, започна реална работа на 17 юли същата година, а до края на миналия месец вече има подадени 126 000 заявления. 6 000 от тях са уважени. Хората се връщат на работа до 15 дни след произнасяне.

Те получават ли обезщетение за времето, през което не са работили?

Освен че са върнати на работа, доколкото ми е известно, им се изплащат сумите, равни на заплатите в периода, през който са били неправомерно отстранени.

Какво става с тези, чийто жалби не са уважени?

Останалите, които получават отрицателен отговор, имат право да се отнесат до Административен съд. Пред тази комисия, която има статута на юридически орган и е призната от Европейския съд за правата на човека, могат да подадат заявление за възстановяване и организации, но засега с предимство са жалбите на физически лица. Срокът, в който се произнася комисията по дадена жалба, е 60 дни. Нейните решения са публични и се обявяват на специална страница в Интернет. Работата на Комисията продължава.

Преди две години стана ясно, че ФЕТО е достигнала до Пловдив. Има ли активни структури тук в момента?

В Турция, с цел да се пребори с това влияние е създадена фондацията Маариф, чиято цел е, без да се нарушава процеса на образование, да поеме управлението на училищата. В 18 страни фондацията Маариф  успя с това. В 36 държави училищата и курсовете са закрити. В България училищата са две – в София и в Пловдив. Турската страна информира българските власти своевременно за това. От самото начало българската държава и общество стоят здраво зад турския народ. В чужбина борбата ни с терористичната организация е по-различна и насочена към информираността на гражданите.

Какъв е в момента статуса на тези две училища и по конкретно какво е положението с частно училище „Дружба“ в Пловдив?

Те са под юрисдикцията на българското образователно министерство, което налага контрол върху двете училища в София и Пловдив.

Ние бихме посъветвали всички родители да бъдат особено предпазливи, насочвайки децата си към тях, имайки предвид методите на тази терористична организация.

Вижте, в света битува едно мнение, че тероризмът е проблем на мюсюлманите. Това не е така. Тероризмът е проблем на глобалния свят. Дори тук в Пловдив наскоро имахме пресен пример за това и то в християнско семейство.

В Турция имаше затворени медии, финансирани от ФЕТО. В България има ли такива?

Що се отнася до гюленистки медии в България бяха установени „Седмичен обзор“ и “ Диалог България“, но те не са особено активни.

Г-н Ергани, нека минем към по-приятни теми, моля. Искам да ви изкажа, моето мнение като журналист и пловдивчанин. Нека не ви звучи като хвалба, а като обективен комплимент. През последните 15-20 години Пловдив не е имал толкова активен генерален консул. Ние тук по между си, си говорим, че това, което е направил г-н Ергани за връзките и културата между двете страни на територията на Пловдив, до момента нито един друг консул не е направил. Няма да изреждам целия културния обмен и събития, възстановяването на дейността на Клуба на консулите и т.н. Знаем, че това не става без силен екип, така че поздравления за целия ви екип!  

Много Ви благодарим! Не знаем зали сме заслужили толкова комплименти. Искам да кажа, че през целия си професионален път, най-продуктивния и най-изпълнен с емоции мой професионален живот е тук. Аз си мисля, че имам късмет, шанс и възможност да работя в Пловдив и с такива хора. И аз съм изключително доволен от нашия екип, никой индивидуално не би могъл да направи нищо. Ние имаме една позитивна химия и затова се получават такива резултати.

Аз съм много доволен, че се намирам в Пловдив. Много красив град, с много топли, приветливи хора. Природата е красива. Много се работи, има много ремонти, строителни дейности. Културна столица на Европа. Господ да ни дава спокойствие и здраве, и се надяваме, че още известно време ще сме тук!

Един последен въпрос на тема култура. Става дума за труско-българския литературен клуб в Пловдив и двуезичното списание, което започна да издава клуба. Мисля, че вече е издаден трети брой на „Небет тепе.“

Вече сме на път да издадем и четвъртия. Готов е.

Всеки път като пиша по темата, постоянно има запитвания „къде може да се сдобият хората с екземпляр“, „къде може да седнем да го прочетем“?

Всъщност се обявява, но явно не всеки има достъп до информацията. Тиражът не е малък – 800 броя. Доста добре се продава. На етап е да се самофинансира.

Ние подкрепихме това списание с идеята, че е насочено както към турците, така и към българите, на турски и български език. Знаете, че аз бях председател на клуба, сега съм почетен председател. Като ти сложат „почетен“ пред името и някои гледат на това като на едно пенсиониране (б.авт. смее се). Ние с клуба предложихме това издание на любителите на литературата – българи и турци. Това списание го виждаме като приятелско издание между двата народа. Знаем, че близостта, приятелството и добросъседските ни отношения от всички гледни точки е много силно, нашите културни връзки са много здрави, а тези в литературата са много силни.

Аз съм на мнение, че въпреки през определени периоди да е имало някаква конкуренция, това издание ще наблегне на нашето приятелство. И може би и българите и турците подходиха заради това с такъв голям интерес към това списание.  Вярвам, че в бъдеще, както и в България, ако правилно се презентира в Турция, където има много преселници от България, и сред тях ще има голям интерес.

Хора от цял свят играха хоро в Пловдив за Международния ден на майчиния език (ВИДЕО)

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина