АктуалноБългарияГрадътЕвалаКултураНовини

Клубът на консулите организира Международния ден на майчиния език 2019-а

Организацията, която Генералният Консул на Република Турция в Пловдив – г-н Хюсеин Ергани възстанови, спечели проект и събитието е включено в Културния календар на Общината

14-те дипломати поканиха Областния управител Здравко Димитров за почетен член на Клуба

Таня Грозданова

Клубът на консулите в Пловдив покани областния управител Здравко Димитров за свой почетен член. Това стана по време на среща в областната администрация днес, на която 14-те дипломати представиха и обсъдиха съвместни проекти за настоящата и бъдещата година.

На работната среща присъстваха Генералният Консул на Република Турция – г-н Хюсеин Ергани и Почетните консули на: Франция –Теофана Брадинска – Ангелова; Германия – Мариана Чолакова; Армения – Ехиязар Узунян; Украйна – Димитър Георгиев; Чехия -Иван Соколов; Молдова –  Веселин Чипев и Албания – Аристиро Димо. Те бяха посрещнати от Димитров и всичките му заместници.

Припомняме, че Клубът на консулите под тепетата бе създаден през 2006-а, но дълги години дейността му фактически бе замразена. През януари тази година той бе възстановен по инициатива на Н. Пр. Хюсеин Ергани, който успя да привлече нови членове в организацията. Клубът вече наброява 14 души, представители на държави от три континента.

„Благодаря за поканата и доверието! Аз не обещавам, аз гарантирам, че ще работим заедно. Приемам поканата като комплимент”, каза областният управител. След това додаде в шеговит стил, че в България да станеш почетен член на някаква организация всъщност се тълкува като вече отписан от активна работа. „Нали не ме пенсионирате,” попита.

Тук всички сме почетни, репликира с усмивка Почетният Консул на Република Молдова Веселин Чипев.

„Каним Ви като наш почетен член, не за да Ви пенсионираме, а за да Ви мотивираме,” увери го турският консул, който е председател на Клуба.

Ергани изрази искрената благодарност на консулите за това, че Зико в качеството си на представител на държавата за областта е подкрепял всички събития на Клуба до сега.

Той запозна присъстващите със събитията, проведени от Клуба през настоящата година, започвайки с първата проява през февруари – Деня на майчиния език.

„До този момент не се знаеше, че в Пловдив се говорят 26 езика”, припомни ген. консул на Турция. Ергани разказа за проведената по идея на Почетния Консул на Република Албания Аристиро Димо вечеря за живеещите в  Дома за стари хора „Св. Василий Велики”, които отидоха на кино и ресторант за пръв път от десетки години.

На срещата стана ясно, че приходите от благотворителната фотоизложба на участниците в Похода на мира – изкачването на митичната планина Немрут, за което ви разказахме тук, са достигнали 400 лева.

„Тези изцяло благотворителни инициативи показват, че можем да работим заедно”, каза още Хюсеин Ергани.

Клубът планира да реализира на  благотворителен принцип и други събития през идната 2019 година. Сред тях са отбелязване на Деня на майчиния език на 21 февруари, за който е спечелен проект съвместно с Турско-българския литературен клуб и събитието вече е включено в Културния календар на Община Пловдив за 2019-а година.

Благотворителен базар на консулите ще се проведе между 10 и 20 март 2019 година. На него всеки консул ще представи сувенири от страната си, както и традиционни ястия. Отново през март консулите ще заведат на ски училище младежи, които не са имали възможност да отидат досега.

Търсят съмишленици и за планирана екскурзия за потребители на Дома за възрастни хора в Одрин и/или Истанбул, за да могат да видят реставрираната Желязна църква, например.

„Споделяйки нашите проекти, се надяваме на Вашата подкрепа”, каза Хюсеин Ергани.

От своя страна губернаторът допълни, че ще проучи въпроса с международните паспорти на хората от старческия дом, но около 30 души биха могли да бъдат заведени в Истанбул или Одрин.

„Говорил съм и с Негово Високопреосвещенство. Пред мен той изрази съгласие да придружи възрастните хора на екскурзията. Можем да посетим и църквата „Свети Стефан“, каза домакинът на срещата Здравко Димитров.

Накрая Димитров получи значка от Ергани за принадлежност като почетен член на Клуба на консулите в Пловдив. От своя страна Зико подари на дипломатите плакет на областна администрация.

От Клуба на консулите в Пловдив споделиха, че срещата в Областна администрация не е нарочна днес, заради Деня на Добротата. Но се радват на съвпадението с празника, защото всички дейности на дипломатите в Пловдив са свързани с Добротата.

Членове на Клуба на Консулите на Пловдив са: Генерален Консул на Република Турция – г-н Хюсеин Ергани /председател; Почетен Консул на Република Франция – г-жа Теофана Брадинска – Ангелова /зам.-председател; Почетен Консул на Република Италия – г-н Джузепе ди Франческо; Почетен Консул на Федерална република Германия – г-жа Мариана Чолакова /зам.-председател; Почетен Консул на Република Армения – г-н Ехиязар Узунян; Почетен Консул на Република Украйна – г-н Димитър Георгиев; Почетен Консул на Република Чехия – г-н Иван Соколов; Почетен Консул на Руската Федерация – г-н Георги Гергов; Почетен Консул на Република Молдова – г-н Веселин Чипев; Почетен Консул на Република Албания – г-н Аристиро Димо; Почетен Консул на Република Екваториална Гвинея – г-н Владимир Кисьов; Почетен Консул на Кралство Мароко – г-н Светослав Глосов; Почетен Консул на Израел – г- н Невен Енчев; Почетен консул на Република Казахстан –  г-н Митко Солаков; Областен управител на Област Пловдив – г-н Здравко Димитров -почетен член.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина