АктуалноГласовеМненияНовиниПод ножа

В района на кариерата в Белащица има два извора, захранващи селото с питейна вода

Край тях няма задължителната санитарно-охранителна зона, съобщи областният управител Дани Каназирева

Министърът на енергетиката идва за среща с протестиращите следващата седмица

Кметът на Родопи: Заставаме твърдо зад протеста!

По данни на експертите от областна администрация, в района на концесията на кариерата в Белащица има два извора, които и сега захранват високата част на селището с питейна вода. Край тях няма обаче, няма задължителната санитарно-охранителна зона. Тази информация стана публична днес по време на протеста пред Община Родопи, където се събраха над 100 души с искане за затваряне на кариерата за добив на инертни материали.

Новината съобщи областният управител Дани Каназирева, която  се срещна с протестиращите жители от селата в Родопската яка и каза, че концесията край Белащица засяга и Пловдив, тъй като замърсяването и запрашаването от кариерната дейност достига до районите Тракия и Южен.

Тя допълни, че се водят разговори с В и К – Пловдив, самото дружеството, а не инвеститора, да възложи изготвяне на проект за учредяването на санитарно- охранителна зона.

„Проектирането на такива зони е задължително, защото ако концесията попада във втори пояс на санитарно-охранителна зона, то концесионна дейност е недопустима, разясни Каназирева.

По думите ѝ сега се влиза в сложна процедура, в която, ако има сериозна експертиза, може да се спре удължаването на концесията и искането за добив на нов терен от 50 дка. Дани Каназирева посочи, че още през 2010 година е изпусната такава възможност, защото не е възложена оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), а по съкратената процедура е дадена само „преценка“ от контролиращия орган, че добивната дейност няма да има вредно въздействие. Срокът на преценката е петгодишен, което означава, че вече е изтекъл.При възлагане на ОВОС ще има обществено обсъждане, а след това решението влиза и на Експертен екологичен съвет в РИОСВ, където ще участва и Областна управа със сериозна експертиза.

„Отделно от това Община Родопи може да повлияе върху искането за новата концесия от 50 декара. Има много механизми и лостове, ако искаме да защитим природата и обществения интерес на Белащица и Пловдив“ поясни областният управител.

На мястото пристигна бившият държавен омбудсман Мая Манолова, която каза на протестиращите да попитат кмета на Община Родопи, какво се случва с предизборните  обещания, че е на тяхна страна и ще работи за исканията им.

„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещи концесионерите на кариери в нашата община”, коментираха недоволните граждани.

От своя страна Павел Михайлов заяви, че администрацията му застава твърдо зад протеста срещу кариерите в Родопската яка.

„Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам , че ние ще настояваме  да бъде прекратена  дейността на кариерите в Родопската яка и в частност сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица. Новото ръководство на община „Родопи”  ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза кметът Павел Михайлов и припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Тъй като думата „медиатор” нагнети общественото напрежение, Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане страните са две – инвеститорът  и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието. „Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът.

След това кметът Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и председателят на Об С- Родопи Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите  на околната среда и енергетиката.

Областният управител увери хората , че ще се направи всичко възможно, за да бъде защитен обществения интерес и природата.

„Казусът ще бъде разгледан детайлно и вече разговарях с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която  още следващата седмица ще дойде, за да се срещнем с протестиращите“, коментира Каназирева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина