АктуалноГрадътКултураНовини

Близалки „Альоша“ стават част от новите пловдивски сувенири

Ключодържатели с възрожденска къща и чаша със символи от пловдивските хълмове сред другите нови идеи

Шарени близалки с фигурата на паметника „Альоша“ стават част от нова колекция пловдивски сувенири. Идеята е на екипа Мисирков/Богданов, участвали в проект на Студио Комплект „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир“. Идеята на двамата фотографи за пресъздаването на „Паметника на Съветската армия“ е символично предаване на срещата на „героичното минало“ с консуматорското общество – и как историята се претопява в устата, цветна, бърза и директна консумация, разказват творците.

Новите сувенири от проекта бяха представени на 1 март в artnews cafe. Общо шестима творци са участвали в него, а продуктите им ще се продават на 8 локации в града.

Нова идея, освен близалките, е за серия магнити от арх. Пенка Станчева (PS Architects) и илюстраторката Розалина Буркова. Като тема те са взели тепетата на Пловдив и различни разпознаваеми символи, които откриваме по хълмовете. Модният бранд Артелие и дизайнерът Николета Носовска пък представят платнена чанта и калъф, вдъхновени от стария град и каменните стени на дворовете. Илюстраторът Теодор Георгиев участва с рисунки на тема „Капана“, а студио за керамика Tochka & Tochka представят сувенирна чаша с мотиви от града. Бижутерът Нева Балникова предлага ключодържател с мотив от възрожденска пловдивска къща.

Инициаторите на проекта Студио Комплект обявиха и осемте локации в Пловдив, на които могат да бъдат закупени сувенирите след 1 април 2019 г.: Туристически Информационен Център „Пл.Римски стадион”, Туристически център Стар град, Пловдив 2019 – Тютюнев склад, artnewscafe, Отсреща, Coffee&Gallery Cu29, Hostel Old Plovdiv, Wunderbær – Hills Beer Bar & Shop.

През 2018 г. беше проведена онлайн анкета с цел проучване на мнението за очакванията към реализация на темата. На събитието бяха представени основните изводи и любопитни моменти от анкетата. Прототипите на сувенирите в проекта са резултат от собствената интерпретация на визуалните творци, както и на изводи от анкетата.

“Смятаме “Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир” за значим проект, особено в контекста на Европейска столица на културата тази година. Новите сувенири позволяват на посетителите и жителите на града да отнесат вкъщи символ на града, и в същото време да притежават обект с висока художествена стойност”, казаха кураторите и продуцентите на проекта Студио Комплект. “Целта ни е в бъдеще освен за София и Пловдив, да реализираме Take Away Souvenir и за други български градове”.

“Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир” е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Партньори на проекта са B2N – Your 3D Partner, които се включиха активно в подготовката на прототипите, и шоколадите Гайо.

снимка близалки: Лина Кривошиева

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина