АктуалноЗабравеният градМненияПод ножа

Бившият градски „храм” на Паметниците на културата като разграден двор

Къщата на Драган Калофереца в Стария град зее отворена и изглежда зловещо

Възрожденската перла се обитава от гризачи и бездомници, състоянието й е потресаващо

Иво Дернев

Бившият градски „храм” на регионалното звено на Паметниците на културата (НИНКН днес) е като разграден двор. Къщата на Драган Калофереца в Стария град, за която нееднократно сме писали, се ползва за подслон от бездомници, тъй като се оказва, че достъпът до тази частна собственост в сърцето на архитектурния резерват е свободен. Това разкри изкуствоведът д-р Елена Радева- Николова, ръководител на асоциация Art Gallery Constantin France. Тя надникна иззад отключената порта на културно-историческата ценност и сигнализира за случващото се там във Фейсбук.

„Пращам ви снимките,които успях да заснема, просто защото вратата беше отворена. Разхождайки се в Стария град бях учудена, че това е възможно и помислих,че нещо става. Затова и си позволих да вляза вътре. А там попаднах във филм на ужасите. Къщата изглежда зловещо, както можете да констатирате.Да не говорим,че вътре се въдят гризачи, има разхвърляни бутилки, следи от наркомани, а в бурните плевели, които са като гора, може да възникне пожар, алармира д-р Радева- Николова, която живее във Франция, но бе в Пловдив в последните дни заради ангажименти покрай откриването на Европейска столица на културата.

Тя припомня, че това е една от най-ценните къщи в Стария град. Бившият Дом на реставратора  е паметник на културата с национално значение. Но собствениците на прекрасната възрожденска сграда от години нямат никакво отношение към нея. Дори не са обезопасили сградата, като към днешна дата тя зее отворена и примамва всякакви тъмни субекти. Мистерия остава кои са стопаните на паметника на културата. В Стария град се говори за някакъв фонд, който придобил собствеността през годините. Кой стои зад него обаче, не се знае.

„Прогнилата дървена врата с ръждясала ключалка е “уж” подсилена със закован пирон, като в тялото на Христос. Чудо е, че още не е опожарена,както тютюневия склад…Малко повече за историята й намерих именно в Под тепето, като се порових в интернет. Коментарите са излишни. Задавам си въпрос това ли е заслужила тя в европейската столица на културата и ми се иска да плача- за себе си и за цяла България. Къщата на Драган Калофереца не заслужава тази съдба- тя е национално богатство,исторически паметник,а тези неща са свещени. Надявам се да я спасим”, каза още д-р Елена Радева- Николова.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

 1. Ивчо, иди, мойто момче, виж как изглеждат къщите, дето ги „стопанисва“ нашата мила община! Снимай, качи, питай! Защото това е безхаберие на индивида, а онова е ПРОВАЛ на обществото!!!! Ама иначе за стадиончето, дето ще го лапне някой мангизлия утре, пари се намериха! Съсипия, приятели, съсипия! А ние чакаме само отвън да ни …. оправят!!!

 2. На това обаче възразявам (цит.): „…по-добре направо да се упражни- еминент домайн – отнемане на лицхна собственост в полза на държавата!!! Има начини. Това е пълно безхаберие…“ = = = нека не си правим илюзии, че „държавата“ доколкото имаме такава (РежимътБоБоТРИ) или още по-малко Общинската КлептоКрация ще съумее да стопанисва, да овладее, да управлява този имот.
  Дай им да ЗАБРАНЯВАТ, ДА ГЛОБЯВАТ, ама за друго не ги търси.
  Пловдив стана най-ЗАБРАНИТЕЛЕН град, вече не мога да пресека бул Руски. Хем трафик има като в Наше Село по междуселските асфалти (докато не забранят и автомобилите, че повреждат фината чернилка = и така попадаме на ГИНЕС на корицата. Почнахме със затриване на ЕЛЕКТРОтранспорта; после нещастниците се гордеят с „най-дългата пешеходна зона“ на Галактиката, селяндурско пешеходене като в родната паланка, ама без каруци и магаренца – ми направо забранете и пешеходенето; излизането на балкона; гледането през прозореца)
  Така освободения от трафик ТУНЕЛ както през Блокадата около „кулата“ става за . . . ОПЕРА.
  Корабът потъва правилно!

 3. „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“
  С едно изречение Вася Вълчева изчерпа кудкудякането по ДИАГНОЗАТА, brava!
  Ще добавя, че дължим обезлюдяването на Стария Пловдив, изселването на старите достойни фамилии към ул. Весела и „обобществяването“ на имотите им като мъртви ЧЕРУПКИ с по някой некадърен нехаен чиновник дето едни керемиди не знае как да претърси; изчезването на бебета и бабета с дантели на простора и с бяло сладко в Клюкарника; изобщо МУТРИФИЦИРАНЕТО на стария Град на оригиналната, първоначалната, основополагащата Първа Мутра НАЧО ДИКТАТУРАТА („културата“, подигравателно). Дето и паметник му дигнаха, яхнал червеното пони, набучил на копието си Народния Враг.
  „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“
  „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“
  „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“
  „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“
  „…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…“

 4. Да се издири собственика и да му се наложат огромни глоби или по-добре направо да се упражни- еминент домайн – отнемане на лицхна собственост в полза на държавата!!! Има начини. Това е пълно безхаберие..наистина, колкото и да не се харесва на някои хора, по Живково време Стария Град беше поддържан перфектно, имаше своята неповторима атмосфера без кичозни пристройки и нови/стари бутафорий…Класата на този древен град вече е далеч под каквото беше навремето…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина