АктуалноГласовеКултураМнения

Александър Секулов: Духът на един театър бълва енергия тогава, когато не мислиш много за себе си

Пловдив става национален център на Мелпомена през 2019г.- Диана Добрева и Деян Донков си предават щафетата на голяма сцена  

Тази енергия тук в последните години зависи от способността да се носят рискове, немислими неща да се правят, казва за случващото се в Драмата драматургът

Иво Дернев

Цветът на българския театър ще работи в Пловдив през следващата година, когато градът ще е културна столица на Европа. Веднага след като режисьорът Диана Добрева постави на сцена мегаспектакъла „Одисей” в началото на пролетта, на нея ще се качи Деян Донков. За да режисира и репетира моноспектакъла „Камбаната”, по едноименния роман на Недялко Славов. И да го представи на публиката в началото на есента.

Знаково е, че двете големи Д в съвременното българско театрално изкуство ще си подадат щафетата на сцената. Така Пловдив ще се позиционира като категоричен център на Мелпомена през 2019г. и ще води националния театрален парад. Диана и Деян ще творят тук, под тепетата, при това по нови авторски текстове. Това се случва благодарение на енергията, която в последните пет години буквално експлодира в пловдивската Драма.

Духът на един театър бълва енергия тогава, когато не мислиш много за себе си. Но той идва накрая, когато всичко е подредено. Ние до голяма степен сме го подредили, особено след големия ремонт. Трябва да се създаде атмосфера, но тя се създава бавно с годините. Трябва да се създаде и инфраструктура в всички форми на тази дума. И може би тогава енергията се възпламенява. Тази енергия тук в последните години зависи от способността да се носят рискове. Това е. Немислими неща да се правят. Трябва да имаш кураж. И така да си балансирал репертоара, че да може да ги поемаш тези рискове. Защото ако нямаш репертоар, който да ти носи финансовата стабилност, как ще поемаш рисковете? И без това е трудно, нека да бъде интересно,  драматургът Александър Секулов след днешната пресконференция по повод проекта „Камбаната”.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина