БългарияЖивотНовини

Яйцата са поскъпнали с 82%, оранжерийните картофи – с 60%, захарта – с 52%

Яйцата са поскъпнали с 82%, оранжерийните картофи – с 60%, захарта – с 52%, а брашното – с 18%, спрямо януари миналата година, пише Дневник. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, която сравнява цените на основни хранителни стоки този януари със същия период на миналата година.

„Едно яйце на едро струва 40-41 стотинки. 18 стотинки е номиналното увеличение, което е доста много, но е абсолютно обективно вследствие на това, което се изживя като процес. От средата на 2021 година до средата на 2022 година беше най-тежко, особено първите месеци на 2022 година“, коментира Димитър Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Ние имаме стабилен пазар от гледна точка на конкурентна среда и ценообразуване. Цените се вдигнаха заради по-големите разходи за производството. При нас не се случи нещо по-различно от това, което се случи и на европейския пазар. Няма спекула, има нормално ценообразуване вследствие на пазарни взаимодействия“, каза още той.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина