ЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Вирусолог: “Преболедуване и ваксина е най-добрата защита”

Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че най-добра защита имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

„Това го казвам не за да насърча хората да се стремят към естествена инфекция – това крие доста рискове и може да има усложнения. По-скоро, за да насърча хората, които са го преболедували, в някакъв момент да помислят да засилят своя имунен отговор. Изследванията са категорични, че поставянето на ваксина след преболедуване наистина доста повишава защитата“, допълни тя. Според нея е добре това да стане, когато след прекаран ковид са минали 6, 8 месеца, година.

„Мерките са нужни и то комплекс от мерки на принципа на швейцарското сирене, да си го представим нарязано на филийки. Всяко от тях е с дупчици, по същия начин всяка мярка би могла да пропусне вируса, но идеята е следващата мярка, следващата филийка да блокира този, който е успял да се промуши през предишната“, допълни проф. Александрова.

По думите ѝ ваксините предотвратят тежкото протичане на вируса, но те са едната страна на монетата, другата са мерките.

„Аз също съм ваксинирана и по никакъв начин не смятам, че това е някаква вълшебна броня, която напълно ме предпазва, така че продължавам да следвам мерките“, коментира вирусологът.

Вирусологът каза още, че навлизаме в сезона на грипа. Това, което притеснява експертите, е прескачането на цял един сезон на грипа миналата година. Първият въпрос е дали нашата имунна система продължава да помни грипния вирус достатъчно добре, а вторият – това, че грипните вируси не са засегнали човека през последните сезони, не означава, че не са засегнали други видове.

„СЗО наскоро каза, че за това време на годината нивото на циркулация на този вирус е много по-ниско. Това от една страна е хубаво, но от друга – грипът винаги може да се завърне особено с отпадането на маските, с умората от пандемията“, допълни тя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина