В Пловдив за осми път поднесоха „Кафе на толерантността“ 

Живот Култура Новини

За осми път представители на различните общности и религии в Пловдив се събраха в Джумая джамия, по покана на джамийското настоятелство, за да демонстрират мирното съжителство между етносите в града на така нареченото „Кафе на толерантността“.

Благодаря, че за поредна година се събираме и живеем заедно без конфликти. Пловдив назад във времето и сега показва, че тук никога не имало проблеми на верска основа. Ние сме град на толерантността“, каза в своето приветствие кметът Здравко Димитров по време на традиционното „Кафе на толерантността“.

Сред официалните гости бяха още областният управител Йордан Иванов, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, генералният консул на  Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю и дългогодишни съмишленици на инициативата от различни религиозни организации и етнически общности.

По време на срещата кметът обяви, че Пловдив вече заема 4-то място в класацията за най-добра европейска дестинация за 2022-а година. „Смятам, че този успех надгражда титлата „Европейска столица на културата“ и е доказателство, че градът ни се развива в правилната посока и тук живеят прекрасни хора“, допълни още Здравко Димитров.

На традиционното събиране бяха припомнени вандалските прояви над Джамията в центъра на града през 2014-а година, станали повод година по-късно да се сложи началото на ежегодната проява с послание за мир и разбирателство.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.