БългарияЖивотНовини

Ще забранят ли продажбата на енергийни напитки на деца?

Продажбата на енергийни напитки на деца до 18-годишна възраст да бъде забранена. Това предвиждат промени в Закона за здравето, внесени от депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ в парламента, пише Mediapool. Депутатите предлагат продажбата на енергийните напитки да е забранена наравно с тази на алкохол, цигари и други тютюневи изделия. Включително енергийни напитки да не се продават в магазините около детски градини и училища.

Консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси на зъбите. Освен това причиняват нернвост, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация и ускорен сърдечен ритъм. Сред най-опасните ефекти при предозиране с тях могат да бъдат сърдечно-съдови проблеми, гърчове и инсулти.

Именно тези рискове са мотивирали депутатите да внесат предложението за забрана продажбата на енергийни напитки на деца. Това не е първият законодателен опит у нас да се забрани продажбата на енергийни напитки на деца, но предишните пропаднаха по различни причини.

Проблемът на подобни забрани е, че те масово не се спазват, а здравните инспектори, ангажирани с контрола им, са твърде малко, за да следят стриктно за спазването им. По тази причина и сега българските ученици се нареждат на водещо място по консумация на цигари и алкохол в ЕС, въпреки че продажбата им се води забранена. 82% от българските ученици са употребявали алкохол поне веднъж, а 42% са имали поне един епизод на тежко пиене на месечна база.

При 15-годишните делът на пушачите достига до 26% при момчетата и 38% от момичета. Голям е и процентът на българските ученици, които пушат електронни цигари – 40% са пробвали поне веднъж.

По-старо проучване от края на 2010 г. на Националния център по обществено здраве и анализи за храненето на учениците от 1 до 12-ти клас в България показва, че значителна част от децата, особено момчетата над 10 годишна възраст консумират често и значителни количества енергийни напитки.

От децата от 1-ви до 4-ти клас 5.7% консумират 5 пъти и по-често енергийни напитки, като 4.7% от момчетата на тази възраст пият повече от веднъж дневно енергийни напитки. Децата в 5-7 клас имат по-голяма честота на консумация – 19% от тях пият 5 пъти и повече седмично енергийни напитки, а децата в гимназиалния курс са с най-висока честота на употреба на тези напитки – 20.8%.

Особено голяма е консумацията в тази възраст при момчетата – 24.5% от изследваните ученици консумират повече от 5 пъти седмично енергийни напитки, а 9.1% от тях пият такива напитки повече от веднъж дневно.

Тези данни очертават, че проблемът със свръхупотребата на енергийни напитки от децата в България е сериозен и са база за предприемане на допълнителни регулаторни мерки за намаляване на възможните рискове за здравето на децата, свързани с ‘енергийните” напитки, бонбони и други храни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина