ЖивотНовини

Синдикат „Образование“: Очаква ни една спокойна и редовна учебна година

Българските образователни институции за готови и ще отворят тържествено за една нова, спокойна и редовна учебна година. Това съобщиха от Синдикат „Образование“ след проведен анализ на образователната система.

Българските учители са в готовност, за учебна година в нормална учебна среда, за минимизиране пагубните влияния на обучението в електронната среда и вредите върху физическото и психическо здраве на нашите деца и ученици.

Синдикатът ще отстоява с всички законови възможности средства, да се работи възможно най – много в присъствена форма на обучение, и при евентуална необходимост от тестване на ученици за Ковид 19, то процесът бъде изнесен извън образователните институции. За съжаление министерство на здравеопазването, начело с министър Меджидиев нехае и създава огромен хаос в образователните институции, с некомпетентните си заповеди.

Продължава рекета към парите за учениците с утвърждаванията на седмични разписания, а последната заповед на горецитирания министър потвърждава, че лекарите, сътворили този документ, нямат никаква представа за организацията и спецификата на учебния процес. Насилственото налагане на двусменен процес и обучение в електронна среда е геноцид към българските деца и ако министърът продължава с недообмислените си заповеди, Синдикат „Образование“ ще поиска неговата оставка.

МОН въвежда Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), която за момента е твърде несъвършена и Синдикат „Образование“, заедно с МОН, отправят апел към българските родители, да бъдат търпеливи, ако няколко седмици или месеци, не е заработил електронния дневник. Припомняме, че от тази година хартиеният дневни е в историята и образователните институции използват единствено електронен вариант. Въпреки възможните грешни показания на тази електронна платформа, тя ще бъде оптимизирана вероятно в следващите няколко месеца.

Електронният дневник на НЕИСПУО трудно функционира и генерира грешно много от изискуеми документи. Сроковете за въвеждане на информация във модулите на системата, няма да бъдат спазени и вината за това не е на учителите и директорите, които упорито и извънредно, от месеци работят по тази система.

МОН, като възложител на създаването на платформата НЕИСПУО просто трябваше да си направи труда да възложи първо да се пробира и при ефективно действие, да се въведе в цялата дигитална комуникация. Нека министърът на образованието проф. Пенов изясни, кой има интерес за създалата се ситуация, която доведе до брутален дигитален стрес в началото на учебната година. Нека виновните да получат дължимото!

По отношение на кадровата обезпеченост, нещата са много динамични и интересът към някои учебни дисциплини, като математика, български език, физика, география е почти нулев. Често директорите в София и страната назначават учители – пенсионери. Още по-често новоназначените учители издържат само по няколко месеца и сменят образователния бранш за по-добре платен и лишен от огромното прегаряне, на който е подложена учителската професия.

Въпреки тези трудности, образователните институции ще отворят врати традиционно на 15 септември, с нормална кадрова обезпеченост.

Синдикат „Образование“ приветства решението на министър Пенов да не атакува решението на съда за стопиране на директорските конкурси, поради лошата наредба, приета без мандата на учителските синдикати и заявява, че новата наредба трябва да се формира с участието на социалните партньори и задължително с техни представители в комисиите за избор на директори.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина