ЖивотЗабавление

Приобщаваме Марица от Гребната до моста на Адата

Снимка: Здравко Митев
Общината получи съгласуване от Басейнова дирекция за социализиране на реката. Това е последния орган, който трябва да съгласува проекта за коритото на река Марица.

Проектът ще обхване 10 километрова отсечка от Гребния канал до бента след моста на Адата. Пловдив все повече се доближава до това да социализира коритото на реката. Процедурата на проектиране на река Марица е на стойност 250 хил. лв. като се планира до края на следващата година да има изготвен готов проект.

Социализирането на реката предвижда 4 етапа, като са разделени средно по 2 км., които ще касаят и двете брегови ивици, заедно с укрепващите диги. Надяваме се през следващите няколко години, пловдивчани да могат да се радват на реката по един много по-различен начин, сподели кметът на Пловдив.

Планира се не само укрепването на реката и дигите, но основната идея на проекта е да се направи коритото на Марица използваемо. Очаква се да има зони за спорт, отдих и атракции, изградени с близки до природата материали и без бетон. Очаква се изграждането на пътеки за тичане и велоалеи върху пръст.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. А бе хора ,вразумете се. Кой ги пише тези глупости? Това никога няма да се случи,всяка година нивото на реката се вдига през есента,след като започнат дъждовете, в нея се изпразват поне 5 язовира, за какви алеи, за какви плажове и паркове ми говорите, .Мислете малко поне с тези неща които се намират между ушите ви, И статията и коментарите ви са пълни глупости 🙂

  2. Поредната схема за крадене на народни пари. Това е корито на река, като го благоустроят и го залее водата при някое от следващите наводнения, ще има повод за ново харчене на нови милиони. Ако парите се похарчат за някой от съществуващите лесопаркове, като този по крайбрежието, Адата или Лаута, ще е само еднократно.

  3. Най-накрая едно разумно нещо… Да направят пътеки за тичане, за разходка, за съзерцаване на реката… както е в обитования свят. Да облагорадят малко това чудесно малко. Може да свърхат островчетата с мостчета и да се превърнат в мини-паркове с пейчици за отдих. Ако пръскат и против комари когато трябва рявен няма да имат!

  4. Нима не е прекрасничко поредното Постижение на индж. Иб. Тотев, строител на капиализама и на ИМПЕРИАЛизама – да комунизира МАРИЦА и я направи (отново) плавателна с ПРИСТАНИЩЕ за любимия ни Шести Американски Флот и НАТО („А“ стои за Атлантик, сиреч както сме се специялизирале – КАНАЛИЗАЦИЯ закъм Щата Флорида). Не се предвижда обаче ПОДВОДЕН ПАРКИНГ, защо ли? Да не би ПАРИ да нямаме?

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина