ЖивотКултураНовини

Отбелязваме Попова Коледа или Зимен Кръстовден

Какъв ден е 5 януари според народния календар и какво задължително се прави?

На петия ден от годината народът ни отбелязва Попова Коледа или Зимен Кръстовден, наричан още Кръстци, Водокръщи. Този ден затваря цикъла на „мръсните дни“, започващи от 25 декември. „Мръсни“ или „некръстни“ се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.

Ритуали

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на Кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното, на неподредения свят, да се подготви за голямото кръщение, което предстои. Сутринта в църквата се отслужва служба, водата се кръщава и освещава. Свещеникът пуска кръст в осветена вода, като по този начин я кръщава и обикаля всички къщи, за да ги поръси с натопена в нея китка босилек. С този акт се вярва, че се пропъжда лошото и болестите от дома, а като благодарност стопаните слагат по паричка в менчето на свещеника.

Домакините, на свой ред, хвърлят монети в котлето с вода, както и даряват свещеника с боб, вълна и друго, с което разполагат.

Поверия

От край време денят е свързван с пропъждането на злите сили и нечисти дни. Всеки трябва да пие от свещената вода, като по този начин пропъжда злото от себе си.

Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Вярва се, че тази нощ е една от най-магичните нощи на годината. В нея небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо – ще се сбъдне.

Празникът води началото си от преди Христа. Свързан е със силата на водата да „помни” и преклонението пред животворящата ѝ същност. Вярва се, че тогава реките спират за миг, за да се пречистят, след което потичат отново – възвърнали живителната си сила. От тук идва и вярването, че богоявленската вода има пречистваща сила върху всичко, което се потопи в нея.

Празникът е свръзката между Нова година и Йордановден.

Именници: Кръстьо, Кръстана.

Обредна трапеза: постни ястия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина