Няма официално становище от Актор за погубения стенопис на Левиев

Живот

Стоянов: Юристите ни трябва да кажат от кого да се търси отговорност, но по-лошото е, че е направено нещо, което е непоправимо

В сключения от Чомаков договор не се споменава нищо за културна ценност в Синдикалния, няма документални следи как и защо е премахнат зидът

Знаете кой да питате за подписването на този договор, както и за изпълнението на ремонтите. Това, което виждате е резултатът от него. Това каза пред журналистите на днешната тъжна импровизирана пресконференция зам.-кметът Стефан Стоянов, който не успя да скрие разочарованието си и крайното си възмущение, че стенописът на Йоан Левиев в Дома на културата е безвъзвратно загубен.

Днес успяхме с Жилфонд да отворим на две места пространството, където беше всъщност фреската на Йони Левиев. За съжаление, няма нищо. Сравнихме проектите и стари снимки и се оказва, че цялата композиция била разположена на отделна стена, която е различна от тази на залата, която по време на ремонт явно е била премахната и всъщност в момента няма дори и следа от произведението на изкуството. Това е съвсем накратко. Утре има комисия от 11 члена, включително има представител на семейството на Йони Левиев, има няколко скулптури, представи на Градска художествена галерия, художници, така че да огледат още веднъж и да излязат със становище. Но това, което се виждана пръв поглед е, че всъщност нищо не е останало, уточни Стоянов.

Нямаме официално становище от гръцката  фирма изпълнител Актор. Ние се надявахме, че не е премахната цялата стена, а кнауфът, който виждате зад мен е покрил по някакъв начин стария зид и има някаква възможност да се възстанови поне част от композицията. За съжаление, фактите говорят нещо по-различно, допълни той.  

В документите от договора не се споменава нищо за това произведение на изкуството. Тоест, няма изричен ангажимент от тяхна страна да се запази, няма и никакъв документ, който да удостоверява, че някой ги е накарал да го премахнат. Понеже все пак композицията е част от цялото фоайе и основен акцент в него. Как и защо е била премахната- нямаме документална следа за това. Юристите трябва да кажат от кого да се търси отговорност, но по-лошото е, че е направено нещо, което е непоправимо. Не виждам и начин как може да се възстанови. В момента мислим как да експонираме част от старите проекти със снимков материал, така че да се вижда как е изглеждало за известно време, каза още зам.-кметът по културата.
 

Под тепето благодари на администрацията за обещанието, което даде, опита, който направи и ясния знак, че с диалог и комуникация в града може да се решават проблеми. Общината демонстрира, че има отношение и й пука. За беда- този въпрос не бе решен заради тежкото безхаберие на някои хора, но има още много казуси, по които трябва да работим!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.