ЖивотЗабавление

Край на разкопките в Града от кости

Общо 220 гроба намериха археолозите

Християнска църква лежи скрита някъде под Трихълмието

Периферията на Некропола все още неразкрита

Паулина Александрова

Обеците от най-богатия гробСребърна колекцияРазкопките в Средновековния град от кости приключиха в края на миналата седмица. Ето каква е равносметката: на проучена площ от 100 кв.м са открити 222 гроба, от които 67 са препогребани, информира за Под тепето главен археолог Елена Божинова.  Предварителната хронология на некропола е  между 15 и 17век като е възможно по-ранните да са дори от 14 век. Тези предположения идват от намерените  в тях накити – златни, сребърни и бронзови обеци, пръстени и копчета, които предполагат доста ранна датировка. Върху бижутата има гравирана украса. След като бъдат почистени вероятно ще се разкрият и важни надписи, които ще дадат допълнителна информация. В ранните гробове са открити най-много накити, които в по-късните не се срещат, но за сметка на това в тях са намерени повече монети. Във всички етапи са открити и много подкови, които разкриват интересна част от погребалните обичаи.

Фрагмент от съдОсвен стандартния обред на трупополагане с глава на запад и скръстени ръце на корема или гърдите, са намерени и 6-7 гроба, които се отличават с аномалии при погребването – изместена ориентация, вързани в глезените крака, както и няколко гроба с приложени обреди срещу послесмъртни действия. За тях разказа д-р Камен Станев, който активно участва в разкриването на некропола.  Намерени са големи камъни, поставени върху главата, гърдите или краката на покойниците. Това са стандартни мерки против вампирясване. Тези вярвания са дълбоко вкоренени в българската култура. Регистрирани са още през ранното Средновековие. Има  и некрополи през НакитЕзическия период, в които 20-30 % от погребенията са с подобни мерки против вампирясване. След покръстването този процент пада, но тези вярвания и обреди се запазват дори до наши дни. Най-интересен е вампирът, за който ви разказахме преди време. При него е поставена тухла в устната кухина, което за сега е непознат обичай. Противно на холивудската представа за колоритните  бледокожи кръвопийци, вампирите в народните вярвания са същества, които след смъртта си тормозят близките си – разместват брашното им, будят и тормозят добитъка и други подобни.  Има и  интересни погребения, които не са свързани с вампирясване, а по-скоро с някакви обреди за изпращане на аристократи в отвъдното. Един от най-ранните, който е и най-богатият принадлежи на млада жена, чиято дясна ръка е била вдигната на горе, а дланта й – поставена под главата. Във вечния й дом са открити най-много накити, сред които две обеци от масивно злато, сребърен пръстен и сребърни копчета, чиято притежателка очевидно не е случайна.

ПръстенСпоред археолозите Некрополът продължава в западна, северна и южна посока, а в източната са високите скали на Таксим тепе. Смята се, че под всички околни къщи и незастроени терени да има още гробове.

ПръстенМного интересна и важна находка е елемент от процесиен кръст, който потвърждава хипотезата на археолозите за съществуването на църква в близост до некропола. За сега обаче остава загадка къде е точно, тъй като площта, на която е било разрешено да се проучва, е ограничена. При бъдещи строителни или ремонтни действия в околностите вероятно ще се открие местоположението й и коя е тя. Разбира се възможно е това да е църква, която не е описана в писмените извори. Открит е и фрагмент от изрисуван съд.

ПодковаСкоро започва експертиза на останките, която ще бъде извършена от специалист антрополог. Те ще бъдат погребани с църковен ритуал. Предстои и почистването на всички намерени накити, фрагменти и монети.Накит

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина