Как да изберем цвета на интериорната врата за нашия дом?

Живот Новини

 

Избирането на цвят на интериорните врати е един от най-важните моменти, що се отнася до визията на вашия дом. Съществуват множество мнения и правила как и с какво да съчетаете вратите у дома, но най-важното тук е стратегията за избор на цвят, която ще изберете. Тя трябва да бъде точната за вас, така че да направите уверен избор, на който да се наслаждавате ежедневно.

В следващите редове ще ви предложим четири стратегии и няколко подхода при избора на цвят за вашите нови врати.

Врати, сливащи се със стената

Наричани също „невидими”, тези врати са идеални за помещенията, в които има прекалено много врати и чийто линии и дизайн ви пречат да създадете една хармонична обстановка.

Идеята на тази стратегия е вратата да се слее със стената, използвайки същия цвят и по възможност по-близък материал до този на стената.

Разбира се, за да може напълно  да се постигне желаният резултат и ефектът на скриване на вратата да бъде налице, тя трябва да се изработи по специална поръчка.

 • За какви визии е подходяща тази стратегия?

Стратегията „невидими врати” е подходяща за модерните и изчистени визии, като основен плюс при избора на цвят тук е, че той вече е определен, при избора на стената.

Лесен избор и консултант онлайн можете да намерите на : Интериорни врати от Врати ABC

Цветови съчетания с первазите

При тази стратегия цвета на вратата се съчетава с този на первазите. Освен цвета е добре да съобразите и стила на перваза, така че той да бъде идентичен с вратата.

От основно значение тук е да изберете подходящата цветова комбинация за пода и стените, спирайки се на по-неутрални или пък на контрастиращи и ярки цветове, в зависимост от вашите личните предпочитания.

От този избор зависи дали вратата ще се откроява като акцент или деликатно ще се вписва в общата картина на помещенията.

За да се спрете на тази стратегия трябва да сте сигурни, че визията на помещенията ви ще включва первази, които да бъдат поставени по периферията на дома ви, между стените и пода.

Умело съчетание с пода

За разлика от предишните две стратегии, при тази единственият фактор, с който съобразяваме цвета на интериорната врата, е цвета на пода. Идеята е да изберем същия цвят и възможно най-близкия материал до този на пода и така да създадем една хармонична и приятна основа, за последващото обзавеждане.

Що се отнася до первазите, при този подход можете да експериментирате с тях, като изберете да бъдат различни от пода, да бъдат еднакви с него или напълно да липсват в интериора.

Врата- бижу

При стратегията „Врата-бижу” не се съобразяваме нито с цвета на стените, нито с този на первазите или пода. Тук вратата е акцентът в помещението, като разбира се елегантно се вписва в общата цветова гама. Идеята на този подход е вратата да бъде представена като интересно и различно бижу.

Може да бъде декорирана с камъни, с различни кантове и с други елементи. Избирайки тази стратегия е добре да знаете, че заради индивидуалното им проектиране и луксозно изпълнение, тези врати доста често са по-скъпи от останалите.

Препоръки за цвят

Препоръки за конкретен цвят на интериорните врати в едно жилище не би трябвало да се дават, тъй като най-важните критерии при този избор са вашият личен вкус и цветовите ви предпочитания.

Все пак има още няколко подхода, които със сигурност биха ви били от полза:

 • Ако искате жилището ви да изглежда по-просторно, изберете по-светли цветове за своите врати. Ако пък търсите една по-строга визия, заложете на тъмните нюанси.
 • В случай, че жилището ви не е голямо и вратите са разположени в един коридор, прекрасно решение е да се изберете един цвят за всички интериорни врати. При този подход е добре да съобразите избора си на цвят с този на входната врата.
 • Ако разполагате с голяма къща на няколко етажа можете да следвате различна стратегия на всеки отделен етаж. Тук е нужно да съобразите цвета на вратите в коридора с общата визия на дома ви.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Как да изберем цвета на интериорната врата за нашия дом?

 1. НАЙ ДОБРИТЕ ЕКСТЕТИОРНИ , ИНТЕРИОРНИ ВРАТИ СА PORTA DOOR OT BAUZENTRUM . КАЧЕСТВО ,ДИЗАЙН, ЦЕНИ ,ТЕХНОЛОГИЯ И ПРОИЗВОДСТВО БЕЗ ЧОВЕШКА РЪКА. В СОФИЯ НЕ СМОГВАТ.

  1. Статия – мивко къртач!

   Премия „БАУМИТ“ от журито на плужек Ахрянов.

   Обещавам още напролет да си закупя „НАЙ ДОБРИТЕ ЕКСТЕТИОРНИ“

   Хвала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.