Газпром обяви форсмажор

Живот Новини
Газ
Под Тепето

Ще се топлим до 19 градуса през зимата

На 14 юли най-малко трима клиенти на „Газпром“ в Европа са били уведомени за възникване на форсмажор по газовите доставки, съобщи в понеделник Bloomberg с позоваване на собствени източници. На фона на несигурното снабдяване със синьо гориво от Русия, Европейската комисия ще предложи на гражданите на ЕС да свият потреблението и, в частност, населението да се топли през зимата малко по-хладно – до 19 градуса.

В писма, изпратени от „Газпром“ до клиентите, се казва, че поради непредвидени обстоятелства компанията не е в състояние да изпълнява дългосрочните договори по доставките на газ. При това е ставало въпрос за газовите доставки през юни, които по данни на агенцията са се оказали по-малки от заявените от вносителите обеми. Агенцията не уточнява дали в кореспонденцията има информация за това дали и през юли и следващите месеци доставките ще бъдат намалени.

Bloomberg не съобщава компаниите-клиенти, но според Ройтерс сред тях е германският вносител на газ Uniper. От своя страна DPA пише, че „Газпром“ е изпратил до Uniper писмо, в което е обяснил с непредвидени обстоятелства съкратените доставки през юни и юли, но германската страна не е приела обясненията.

На 14 юни т. г. „Газпром“ съобщи, че е принуден да намали доставките на газ по „Северен поток“ заради ненавременното връщане на турбина на Сименс след ремонт в Канада. Задържането беше мотивирано с канадските санкции. На 9 юли след многократни молби от страна на Германия, Канада реши да върне ремонтираната турбина след уверение от ЕК, че това не нарушава санкциите на ЕС срещу Русия. В момента доставките на газ по „Северен поток“ са спрени заради планов ремонт от 11 до 21 юли, но няма яснота дали ще бъдат възстановени след крайната дата.

„Комерсантъ“ с позоваване на собствени източници съобщи, че газовата турбина е натоварена от завода, където е ремонтирана в Канада със самолет за Германия и се очаква в Русия на 24 юли. В понеделник журналисти питаха за връщането на турбината говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, но той пренасочи всички въпроси по темата към „Газпром“.

На фона на спрените доставки по „Северен поток“ в ежедневната си справка в понеделник от „Газпром“ информираха, че газът за Европа през територията на Украйна върви и през газоизмервателната станция Суджу. Обемът на подаваното количество синьо гориво е 41.5 милиона кубически метра в денонощие.

На фона на несигурните доставки на газ от Русия Европейската комисия търси начини да намали потреблението на газ в икономиката и бита в Европа. Това става ясно от съобщение на ЕК, което ще бъде официално обявено в сряда.

„Европа трябва да се приготви още сега за потенциални по-нататъшни прекъсвания и дори на пълно спиране на доставките на руски газ. Съветът на ЕС в решенията си от 31 май и 23 юни помоли за провеждане на такава подготовка в ускорен порядък и по-специално за осъществяване на тясна координация със страните членки и между тях.“ – пише във въведението към проекта на съобщението от ЕК.

Според данните на ЕК европейската газова система е компенсирал с излишък недостига от 25 милиарда кубически метра намален внос на руски газ, благодарение на 35 милиарда кубически метра втечнена суровина и внос по газопроводи от трети страни.

Въпреки това от проведените симулации става ясно, че пълното спиране на доставките от Русия би довело дотам, че ЕС няма да успее да напълни хранилищата си до 80 процента, което от своя страна ще означава, че през зимата в рамките на цялата общност ще има недостиг от 20 милиарда кубически метра газ.

В тази връзка Комисията ще предложи „план за намаляване на търсенето“, който ще се основава на намаляване на използването на газ както от индивидуалните потребители и предприятия, доставящи ключови услуги, така и от промишлеността.

Координираните действия сега ще бъдат по-изгодни и по-малко деструктивни за нашето ежедневие и икономиките ни, отколкото неприятни действия по-късно, когато доставките на газ може да бъдат изчерпани, четем в публикувания документ.

ЕК иска държавите членки да организират за потребителите индивидуални кампании, призоваващи към икономии на газ чрез намаляване на температурата на отопление до 19 градуса, а на климатиците до 25 градуса.

Източник: offnews.bg

Снимка: Getty Images

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.