30-годишен мъж възражда традициите на бръснарството в Пловдив

Живот

Пламен Иванов за Брадите и тяхното послание

Стилистът изостави Англия, за да отвори свой barber shop в Капана

Мъжът е силният пол, а брадата е символ на тази мъжественост. Тя прави лицето по-грубо, но достолепно, казва той с 60-годишен бръснач Солинген между пръстите

Паулина Гегова

Откакто свят светува мъжете винаги са били и винаги ще останат силния пол. Колкото и да се развива феминизмът, една жена има нужда от здрава десница, която да я подкрепи или най-малкото да носи препълнените с продукти чанти. Господата се различават с много физически характерности от нас, но може би най-ценният им атрибут си остава Брадата. Да, понякога не ни харесва, защото ни боцка или гъделичка, но тя е там с причина, затова дами не съдете твърде строго. Брадата за мъжа е като отроче. Те се грижат за нея като дърво, което собственоръчно са посадили. Решат я, поддържат я със специални растителни масла за повече мекота и я подстригват толкова, колкото да я оформят. Дали ще е No shave november (брадите и мустаците не се бръснат от солидарност към страдащите от рак на простатата) или не, брадата е първият отличителен знак на един истински мъжкар, зрял и отговорен, показващ, че е готов да изостави невежото юношество и да навлезе в истинския свят, който иска да покори.

Фризурата, било то на коса или на брада, е цяло изкуство, което изисква умения и дългогодишен опит. Вече рядко се намират майстори бръснари, но на улица "Железарска" 16 в Капана има едно малко ателие, с една единствена табела, което лесно можеш да подминеш без да забележиш. Именно в това ателие традициите все още се спазват такива, каквито ги помнят дядовците ни, че и усъвършенствани.

Пламен Иванов е само на тридесет години, но вече от три месеца притежава един от малкото barber shop-ове в Пловдив. Завършил е спортното с джудо, но това не се оказва неговото прозвище. Идеята му била ясна – да замине за Лондон, където да усъвършенства фризьорските си умения. Плановете му обаче кривнали в лек завой. Самият той не очаквал, че ще бъде пленен не от общоприетото коафьорство, а именно от истинските бръснари, които в Англия създават цяла култура и изключително държат на разделителната система. Докато жените посещавали фризьорски салони, то мъжете ходели в специализирани barber студиа, където се грижели единствено и персонално за тях.

Израстването му, разбира се, започва с лека доза смях и абсурд. Уверен в уменията си, влиза в първото ателие, което му грабва окото и смело заявява, че иска да работи там. Собственикът му дал шанс да се пробва върху клиент и точно тогава Пламен, както и присъстващите осъзнали, че талантът му далеч не е достигнал професионализма, нужен му за индивидуален подход. Но за негова изненада не му посочили вратата. Бил като нешлифован диамант, който трябвало да се изглади. Първият инструмент, който хванал, била метлата. Въртял я в продължение на месец. Чак тогава бръснарят започнал да го обучава, а съвсем скоро метлата останала в историята, прилежно облегната на стената за нечии чужди ръце. Може би за тези на следващия ентусиаст.

За три години Пламен изучава различни стилистики на подстригване – европейски, азиатски и африкански. Свиква да работи с най-добрите инструменти, а любимата му придобивка е бръснач Solingen, пионер в индустрията, на над шейсет години. Ценен атрибут в така или иначе богатия арсенал, с който разполага.

Връщайки се в България става наистина интересно. Почва да помага на бате Жоро, възрастен, но умел бръснар в 16ти блок в кв. Тракия, зад бирария Йегерхоф и да „краде” колкото може повече от занаята. Така започва и самостоятелният му път, по който поема с много кураж и вяра. Желанието му е да практикува сам и да възвърне славата на barber shop-овете в България.

"Трудно е, защото хората са скептични. Спомените им са твърде закостенели. Едно време бръснарите умееха до три-четири фризури, сега времената и тенденциите са много по-богати", казва Пламен. И макар че в Лондон сигурно щеше да изкарва по-добри пари, родното го влече. "Ние сме особен народ, специални сме, няма други като нас. В Англия може да си с много качества, интелигентен и всеотдаен, но винаги ще си останеш емигрант, никога няма да те приемат като един от тях. Животът там е еднообразен и монотонен", без носталгия споделя младият бръснар. Въпреки това разлика в културите има: "Чужденците са наясно с това, което искат от теб. В много случаи българите идват без ясна представа и се оставят в твоите ръце, което не задължително те улеснява". Интересен е фактът, че повечето клиенти са от новото поколение, дали защото възрастните са останали в миналото или защото сами се грижат за лицата си. Посещават го и доста чужденци, търсещи именно това, на което са свикнали.

Пламен използва най-модерната техника. Единствено в неговия салон могат да се намерят представки, които обхващат не само всички номерации за подстригване, но и междинките между тях, както и американски машинки от най-високо качество. Започнал да тренира върху балон, а после и върху себе си. Засега до произшествия не се е стигало, нито до съдебни дела за нанесена щета и телесна повреда. На въпроса какво послание носи брадата той отговаря с усмивка, но твърдост: "Мъжът е силният пол, а брадата е символ на тази мъжественост. Тя прави лицето по-грубо, но достолепно. Трябва да е поддържана и оформена, не хаотична и щръкнала. Тук се показва и истинското майсторство на един бръснар. Жените са нежни същества и ние сме тези, които трябва да ги защитават."

Без значение дали искате бузите ви да са гладки като бебешко дупе или не, идеологията на брадата се носи преди всичко в душата. Да вдъхваш сигурност и респект не само визуално, но и чрез действия. А българинът винаги е бил боец, винаги е знаел как да отстоява правата си и да се бори за това, което му е скъпо. Колкото и да навлиза западното влияние, то никога няма да изтръгне корените ни, тази жар и огнена първичност, с която се славим от незапомнени времена.

 

Споделете ни във:

8 коментара за “30-годишен мъж възражда традициите на бръснарството в Пловдив

 1. “Откакто свят светува мъжете винаги са били и винаги ще останат силния пол. Колкото и да се развива феминизмът…”

  МА ТО ЖОРНАЛИЗЪМ, МА ТО ЧУДО…

 2. Няма опасност. Едновремешните бръсначи вече са забранени. Сега са такива, че в острието се пъха всеки път ново ножче, така че всичко е тип топ.

 3. На човек вече му се отказва и правото на мнение и на оценка на собствения си опит. Така ги е почувствало нещата момчето за англичаните, така ги е казал. Други хора имат други наблюдния и преживявания и следователно за тях тези въжгледи на бръснаря са неприемливи. Ама не може да се осъжда някой , защото си е изказал мнението. Може би грешката му е в изказа, изглежда сякаш генерализира, а не че изразява собственото си мнение.

 4. Интересно ми е какви са опасностите от общото бръснене с един бръснач спрямо ХИВ, Хепатит Ц и всички болести предавани по кръвен път. Не е ли това еднакво опасно колкото боцкането с общи игли?

 5. И това че си го минал ти, както и това момче, това го прави общовалидно така ли?

  Значи и че моят живот на имигрант е монотонен и еднообразен като вашите? Значи и че аз никога няма да бъда приет като един от тях, въпреки че съм женен за англичанка и имам 2 деца от нея, така ли? Не мислете, че понеже вие не сте успели да се интегрирате, всички са така. Едно е да говориш за личен опит, друго е да си мислиш, че това е правило за всички.

 6. Такива тролове като теб са излишни на този свят, нито си интересен нито си изчерпателен. Само ограничен олигофрен като теб може да напише подобни глупости, Описаното горе е толкова вярно че няма как да го опиша аз по добре, защото сам го минал същия път! Евала на човека на това което е направил!

 7. Приветствах инициативата на момчето, докато не прочетох това:

  “В Англия може да си с много качества, интелигентен и всеотдаен, но винаги ще си останеш емигрант, никога няма да те приемат като един от тях. Животът там е еднообразен и монотонен”.

  Смятам, че човекът е глупак, който, съдейки по личния си опит, прави генерално оценка и на имигрантството и на цяла една страна. Затова да повторя – нищо неразбрал от света глупак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.